Početna Događanja U Štutgartu održan letnji festival uz učešće srpskih udruženja

U Štutgartu održan letnji festival uz učešće srpskih udruženja

Letnji festival grada Štutgarta održan je nedavno u prestonici pokrajine Baden-Virtemberga gde su među mnogobrojnim štandovima Srbe predstavili predstavnici tri udruženja iz ovoga grada: Morava, Sloga i Srpski centar. Od samog početka učešća na ovom festivalu članovi društva Morava su svih šest dana bili prisutni, neumorno su radili i njihova folklorna grupa se predstavila poslednjeg dana na velikoj bini Igrama iz Srbije. Tradicionalni gosti Moravaca jedva su dočekali da se posluže uz njihov đuveč i specijaliteta sa roštilja. Nedavno izabrana mlada uprava Moravaca se na ovom festivalu odlično organizovala, a to nije ni bilo teško  jer su se poslušali saveti „starijih” koji su do sada na ovom festivalu bili godinama.

Po prvi put društvo Sloga je bilo prisutno na ovom događaju šest dana. Na svom štandu i oni su bili ponudili mnogobrojnim posetiocima, koji su posle dve godine prinude pauze došli na omiljeni festival, srpske specijalitete pre svega sa roštilja, koji su u Štutgartu (a i u celom Nemačkoj) veoma popularni. Mladi članovi Sloge  dobro su se organizovali a i stariji članovi su bili tu da pripomognu. Oni su pored jela kao i Moravci ponudili i veliku količinu pića, uz nezaobilaznu šljivovicu.  

Uprava društva Srpski centar je odlučila da centar ovoga puta na Letnjem festivalu grada Štutgarta bude prisutan, kao i prethodnih godina, samo za vikend. Obeležavanje njihove letnje slave kao i boravak koreografa iz Srbije Zvezdana Đurića i postavljanje dve koreografije za dečiji i srednji ansambl za taj vikend nije moglo da se izdvoji vreme da se bude prisutno svih šest dana. No bez obzira na to, njihove palančinke „Crepes, bre”, su bile veoma traženje.  Upravo zbog boravka koreografa Đurića mladi folklorni igrači nisu mogli da nastupe na bini, na kojoj su uvek poslednjeg dana festivala do sada igrali igre svojih predaka.

Letnji festival grada Štutgarta je jedan od posećenih festivala švapske prestonice. Obično ga poseti pola miliona ljudi za šest dana.  Organizatori su ponudili i bogat muzički program, radionice za decu i mlade, mnoge tribine za posetioce, veliku tombolu sa bogatim nagradama. Štandove sa hranom i pićem držali su inostrana udruženja registrovana u Štutgartu, tako da je izbor hrane bio sa svih kontinenata.

Posetioci i predstavnici Srpskog centra iz Štutgarta