Početna Kultura Predavanje i razgovor o Vukovom Srpskom rječniku

Predavanje i razgovor o Vukovom Srpskom rječniku

Predstavnicima srpskog rasejanja koji se ove nedelje nalaze u srpskoj prestonici nudi se mogućnost da zajedno sa domaćima prisustvuju predavanju i razgovoru o Vukovom Srpskom Rječniku. Predavanje je u četvrtak, 11. avgusta sa početkom u 18 časova u Muzeju Vuka i Dositeja (Gospodar Jevremova 11). Predavač o Vukovom Srpskom rječniku iz 1818. godine je dr Nataša Stanković-Šošo, predavač na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Ulaz je besplatan a prostor klimatizovan.

„Rječnik za koji ja sakupljam rječi neće biti lisičija vojska. Sad je čas da se razdvoje srpski i slavenski … da se ne mješaju. Mješanjem mrtvog i živog umrtvićemo živo, a mrtvo nećemo oživjeti”, rekao je Vuk Stef. Karadžić

„Ako bi se tražio prototip idealnog rečnika to bi bio Vukov Rječnik, jer njegov Rječnik nije samo leksikografsko, već je to i naučno i književno delo. To je zapravo jedan veliki enciklopedijski azbučni roman i, po mnogima, to je najbolja knjiga na srpskom jeziku dosad napisana. Kroz predavanje i razgovor o Vukovom Srpskom rječniku iz 1818. godine vodiće vas dr Nataša Stanković-Šošo, predavač na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu”, istaknuto je u Muzeju Vuka i Dositeja.