Početna Događanja U Sidneju održan 34. Srpski folklorni festival

U Sidneju održan 34. Srpski folklorni festival


17 folklornih društava je izvelo 48 koreografija na 34. Srpskom folklornom festivalu
Foto: arhiva ambasada RS u Australiji

U Sidneju u Australiji minulog vikenda održan je dvodnevni 34. po redu Srpski folklorni festival u Srpskom centru Bonirig u Sidneju. Nakon duge pauze (od tri godine) manifestacija je okupila veliki broj posetilaca iz mnogih mesta u Australiji. U dva dana bilo je mnogo manifestacija, a posebnu pažnju izazvao je koncert igrača 17 kulturno-umetničkih društava i ansambala crkveno-školskih opština, sa izvedenih neverovatnih  48 različitih koreografija iz raznih krajeva Srbije i drugih delova Balkana gde živi srpski narod. Ovogodišnja smotra okupila je folklorna i kulturno-umetnička društva iz Sidneja, Melburna, Adelejda, Brizbejna, Kanbere i Vulongonga.

Prvi dan je bio posvećen dečijem karnevalu i auto-moto izložbi na kojoj su zaljubljenici u motore i automobile dovezli unikate, sređene do savršenstva.

Festival je svečano otvorila Nena Borak, dugogodišnji član i sekretar Pokreta srpskih četnika Ravna Gora. Domaćini predvođeni predsednikom Srpskog centra, Čedomirom Ješićem, članovima uprave Tanjom Zupković i Jovanom Čubrilom sa svojim članovima i volonterima bili su sjajni domaćini. Ovolika posećenost do sada nije bila, a dva dana uz puno ića i pića prisutni su uživali u dobroj muzici, veseloj atmosferi i bogatoj tomboli.

Vladika Siluan i ambasador Stefanović u razgovoru sa prisutnima
Foto: arhiva ambasada RS u Australiji

Mnogobrojnim gostima su se obratili i ambasador Republike Srbije Rade Stefanović i episkop australijsko-novozelandski Siluan. Ambasador Republike Srbije u Australiji Rade Stefanović u svom obraćanju je izrazio zadovoljstvo što je u prilici da po prvi put lično prisustvuje ovoj manifestaciji i što se ovaj tradicionalni festival ponovo održava nakon tri godine pauze zbog pandemije izazvane koronavirusom. Ambasador Stefanović je naglasio da Republika Srbija podržava sve aktivnosti koje doprinose očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta, kao i da u srpskoj zajednici u Australiji vidi važnu sponu za unapređenje bilateralnih odnosa dve zemlje.

Otvaranju festivala prisustvovali su i episkop australijsko-novozelandski Siluan, gradonačelnik sidnejske opštine Ferfild Frenk Karbonea, poslanik u Parlamentu Australije Dai Le, nekoliko poslanika u Parlamentu Novog Južnog Velsa, nekoliko odbornika.. Dai Li je istakla da joj je bilo zadovoljstvo i velika čast da prisustvuje ovom 34. Srpskom folklornom festivalu. Ona je dodala da joj je za nju predivno kada vidi koliko je manifestacija uznapredovala od 1987. godine.