Početna Događanja U Tršiću završen drugi deo projekta „ Leto u zavičaju”

U Tršiću završen drugi deo projekta „ Leto u zavičaju”

Druga grupa učenika kampa „Leto u zavičaju” u Tršiću na izletu kod Česme devet Jugovića
Foto: arhiva M. Stević

U Tršiću, rodnom mestu srpskog reformatora, Vuka Stefanovića Karadžića, završen je drugi deo projekta „Leto u zavičaju” koji je namenjen učenicima srpskih škola iz inostranstva i koji organizuje i finansira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Kamp je završen svečanom priredbom i izložbom likovnih radova u nedelju, 21. avgusta. Učenici su završnim programom oduševili svoje roditelje i publiku pokazujući koliko mnogo su naučili u prethodnim danima letnje škole.

Domaćin ovog velikog i značajnog projekta bio je Naučno-obrazovni centar u Tršiću, a program letnje škole vodila je Marina Janjić, redovni profesor Univerziteta u Nišu.

Odmor isped Vukove kuće
Foto: arhiva M. Stević

Grupa od 72 učenika koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku  u inostranstvu, u pratnji svojih nastavnika provela je 7 nezaboravnih dana u zavičaju reformatora srpskog jezika i pisma. Đaci  od 1. do 8. razreda, iz Slovenije, Italije, Francuske, Nemačke, Švajcarske, Grčke i Engleske tokom 6 dana aktivno su učestvovali u jezičkim i umetničkim radionicama, sportskim i zabavnim aktivnostima, kao i izletima do manastira Tronoše i Banje Koviljače, proširujući i upotpunjujući na taj način svoja znanja iz srpskog jezika, tradicije i kulture. Sedmog dana su svi učestvovali u završnoj priredbi na kojoj su uručene i zahvalnice svim učesnicima ove letnje škole.

Učenici na završnoj priredbi
Foto: arhiva M. Stević

Bogat i raznovrstan program, koji je ovog puta proširen i obogaćen folklornom radionicom, sportskim i zabavnim aktivnostima, kvalitetan smeštaj i hrana, ljubazno osoblje, dobra saradnja među svim akterima kojima je Ministarstvo poverilo ovaj veliki zadatak, i pre svega, lepo ponašanje učenika, njihova pozitivna energija, entuzijazam, ljubav prema Srbiji i radost što su dobili priliku da budu učesnici „ Leta u zavičaju“ doprineli su sjajnoj atmosferi koja je vladala od početka do kraja sedmodnevnog boravka. Rodila su se i lepa i trajna prijateljstva među vršnjacima iz različitih zemalja.

Dodela uverenja
Foto: arhiva M. Stević

Mnogo lepih utisaka i emocija poneli su ovi mališani koji će se već za par dana vratiti u svoje školske klupe širom Evrope, i koji će svojim drugarima u srpskoj školi pričati o boravku u Tršiću. Kako za decu, tako i za sve odrasle učesnike letnje škole, koji su se trudili, da svako u svom domenu, doprinese uspešnoj realizaciji planiranog  i prijatnoj atmosferi, bilo je ovo dragoceno i nesvakidašnje  iskustvo ispunjeno  pozitivnim utiscima i emocijama. Opšti utisak je da je tih sedam dana u Tršiću srce dijaspore i srce Srbije kucalo u istom ritmu.

Zajednički izlet i druženje u u Banji Koviljači
Foto: FB Srpska škola FISM
Poseta manastiru Tronoša
Foto: FB Srpska škola FISM