Početna Događanja Uspešan nastup srpskih pisaca iz rasejanja u Leskovcu

Uspešan nastup srpskih pisaca iz rasejanja u Leskovcu

Pesnici iz Švajcarske (sede) Žaklina Marković Mitić, Milisav Đurić i Snežana Milovanović
Foto: arhiva Ž. Marković Mitić

Članovi Udruženja srpskih pisaca Švajcarske Žaklina Marković Mitić (rodom iz Leskovca), Snežana Milanović (iz Crljenca kod Požarevca) i Milisav Đurić (iz Koprivne u Republici Srpskoj) održali su poetsko veče u Leskovačkom kulturnoj centru.

Oni su pred mnogobrojnom publikom govorili svoje stihove, koja ih je burno nagrađivala aplauzima. Između stihova majstori Buzikija Milorad i Dragan Pešić su atmosferu dočarali divnom muzikom, koja je obogatila ovo divno kulturno veče. O gostima iz Švajcarske, koji uprkos življenja u drugoj kulturi stvaraju na srpskom jeziku i svoje stihove rado pišu na ćiriličnom pismu govorila je Ana H. Ranđelović, prof srpskog jezika i književnosti.

„Ono što treba istaći je da članovi Udruženja pisaca Švajcarske uglavnom štampaju na ćurlici, da naši autori koji žive van svoje domovine gde bude kontakt sa sopstvenom kulturnom čine da se ovakvim njihovim radom u oblasti književnosti i kulture ta veza održi, te da ćirilično pismo egzistira i van okvira svoje domovine kao simbol nacionalnog identiteta”, dodala je Ana H. Ranđelović.

Prisutna publika
Foto: arhiva Ž. Marković Mitić

Žaklina Marković Mitić, Snežana Milanović i Milisav Đurić su autori mnogih zbirki pisama, a njihova dela su često nagrađivanja i u rasejanju i u Srbiji. Oni zajedno sa ostalim članovima Udruženja srpskih pisaca Švajcarske rade na prikupljanju materijala i objavljivanju zajedničkog zbornika Zaveštanje, koji se štampa svake godine i ove godine je publikovan 18-i put.

Voditelj ove poetsko-muzičke večeri, bila je Slađana Mladenović, urednik Leskovačkog kulturnog centra.