Početna Informacije Milanovići su budućnost srpske zajednice u Trpinji kod Vukovara, neophodan im je...

Milanovići su budućnost srpske zajednice u Trpinji kod Vukovara, neophodan im je krov nad glavom!

Mladi Milanovići u iznamljenoj kući
Foto: HO Srbi za Srbe

Predstavnici humanitarne organizacije Srbi za Srbe pokrenuli su još jednu humanitarnu akciju – ovoga puta pomoć je potrebna porodici Milanović iz sela Trpinje kod Vukovara. Bračni par Suzana i Radoslav Milanović žive kao podstanari sa svoje četvoro dece uzrasta od 2 do 8 godina. Da bi kupili iznajmljenu kuću u kojoj stanuju i koja je data na prodaju potrebno im je 25.000 evra. Predstavnici HO Srbi za Srbe su pozvale sve koji su u mogućnosti da pomognu. U prilogu je njihova priča:

Junaci ove priče su Radoslav i Suzana Milanović iz Trpinje kod Vukovara i njihova četiri biserčića, Jelena (8), Nikola (5), Luka (3) i Sanjin (2). Mladi bračni par koji je rešio da pređe preko svih nedaća koje bi nekog drugog sputavale i da se, iako u ranim dvadesetim i bez krova nad glavom, odluči na formiranje ovako brojne porodice.

 Još kao tinejdžeri, Radoslav i Suzana su se odlučili za samostalan život i put u nepoznato. Taj put ih je deset godina vodio od jednog smeštaja do drugog. Na kraju su se skrasili u jednoj pristojnoj kući u Trpinji. Tokom tog putešestvija rađali su se mališani, ali rešenje stambenog problema nije se naziralo. Kako i da se reši, kada oboje potiču iz siromašnih porodica.

Iznamljena kuća u kojoj žive je na prodaju
Foto: HO Srbi za Srbe

 „Baš ste nas zatekli ovako brzom posetom. Čuli smo za vašu organizaciju, pa smo rešili da vam pošaljemo pismo. Malo smo se i raspitali kod naših sveštenika, pa smo dobili i od njih potvrdu da ako neko može da pomogne, to ste vi. Ja radim, mala je plata, žena je u kući sa decom. U ovoj kući smo podstanari već par godina. Blizu je sve što treba za decu, i škola, vrtić, prodavnica, pa ne bi odavde nigde” – pojasnio je situaciju Radoslav.

Ta kuća je, nažalost, stavljena na prodaju. „Plaćamo 50 evra stanarinu. Malo smo nešto i ulagali u nju koliko smo imali, iako nije naša. Sad nas je prodaja malo poremetila, a taman smo se lepo smestili” – zabrinuto je dodao Radoslav. Svi su pomno pratili razgovor, jer kako i ne bi, kada je na stolu ulog rešavanje životnog pitanja za celu porodicu. Za kuću je neophodno 25.000 evra. Milanovići su najbrojnija porodica u okolini, a od posebnog značaja je to što su deca mala i tek treba da krenu u školu. Upućeni u dešavanja u Hrvatskoj, kada su u pitanju nacionalne manjine, znaju da veliki problemi nastaju kada se upiše nedovoljan broj srpske dece u školu. Uzevši sve navedeno u obzir, Humanitarna organizacija Srbi za Srbe je donela odluku da pokrene još jednu veliku akciju na području Hrvatske.

Foto: HO Srbi za Srbe