Početna Događanja U Kelnu održane Igre dečije radosti, pete po redu

U Kelnu održane Igre dečije radosti, pete po redu

Nakon liturgije održan je i moleban za uspšan početak nove školske godine
Foto: CO Keln

Nakon dvogodišnje pauze, uzrokovane pojavom korona virusa i preventivnih mera koje su zabranjivale okupljanja, nedavno su u Kelnu, u Nemačkoj, (na praznik svoga Svetog Uspenija) za decu ove parohije održane Igre dečije radosti, pete po redu. Organizator je bila Crkvena opština Keln uz blagoslov sveštenika Neđe i Mladena Janjića.

„Budući misionarskog karaktera i ističući na prvom mestu poučavanje u pravoslavnoj veri ova manifestacija, posvećena pre svih, deci, započela je svetom liturgijom na kojoj su i deca učestvovala izgovarajući molitvu Oče naš i Simbol vere. Nakon pričešća usledilo je i molepstvije za blagosiljanje nove školske godine, pa su naši đaci i učitelji primili poseban blagoslov za napredak u obrazovanju i školovanju”, istaknuto je u ovoj parohiji kelnskoj.

Hram pun predstavnika svih generacije
Foto: CO Keln

Nakon molitve, usledio je bogat kulturno-umetnički program folklornog udruženja Radost iz Leverkuzena. Oni su izveli splet srpskih igara i kola i bili burno pohvaljeni od prisutne publike. Nakon ručka, koji je priređen za najmlađe otpočelo je nadmetanje u viteškim i sportskim igrama. Kako su istakli sveštenici za „većinu dece to je bio najinteresantniji deo programa”. Njihovo takmičenje završeno je proglašavanjem pobednika a druženje je potom još dugo nastavljeno u svečanom i prazničnom raspoloženju uz veselu i radosnu dečicu.

„Kao svaki put do sada i ove godine bilo je veoma mnogo zainteresovanih za ovakve aktivnosti pa je i hram na bogosluženju bio ispunjen kao i porta u vreme trajanja programa. Veliki broj dece i roditelja došli su izdaleka sa područja drugih parohija i iz udaljenih naselja da bi svojim učešćem i prisustvom ulepšali i uveličali ovaj događaj koji postaje sve bolje organizovan, privlači sve veći broj dece i donosi sve više radosti i osmeha i deci i roditeljima.

Crkvena opština i uprava hrama najlepše zahvaljuju svima koji su doprineli uspehu igara, svima koji su učestvovali na zajedničkoj molitvi i u pripremljenom programu i pozivaju sve koji su raspoloženi da zajedničkim trudom ovaj festival postane još posećeniji i bogatiji u svom programu, da se ponavlja i raste iz godine u godinu sabirajući oko majke crkve svu njenu decu i veliku i malu, na mnogaja ljeta”, istakli su sveštenici hrama u Kelnu.