Početna Informacije Evropski dan jezika

Evropski dan jezika

Povodom Evropskog dana jezika, koji se proslavlja od 2001. godine na inicijativu Saveta Evrope u saradnji sa  Evropskom komisijom, Dečji kulturni centar Beograd u okviru programa Međunarodni klub prijateljstva, pod pokroviteljstvom  EUNIC Cluster, Saveta Evrope, EU info centra i Gradske uprave grada Beograda, organizuje program za decu i mlade u ponedeljak, 26. septembra, od 11 do 14 časova, na Trgu republike.

Program će otvoriti Adrijan Fajks, predsednik EUNIC Cluster i Dragan Marić, direktor Dečjeg kulturnog centra Beograd (DKCB). Pesmom dece iz Hora Dečjeg kulturnog centra Beograd i dece iz OŠ Sveti Sava iz Mladenovca počeće svečanost posvećena obeležavanju Evropskog dana jezika, koji se proslavlja u svim državama Evrope, javila je pres služba DKCB.  

Najmlađi posetioci imaće priliku da se na štandovima ambasada i kulturnih centara upoznaju sa kulturama i jezicima različitih evropskih zemalja, uživaju u poslasticama ali i da učestvuju u nagradnom kvizu i tako provere svoje znanje. Ovogodišnji učesnici svečanosti su Ambasada Finske, Ambasada Kraljevine Danske, Ambasada Slovenije, Ambasada Švedske, Ambasada Rumunije, Ambasada Portugala, Ambasada Ukrajine, Ambasada Belgije, Ambasada Holandije, Italijanski institut za kulturu, Francuski institut, Institut Junus Emre, Gete institut, Austrijski institut, Fondacija Tempus, EU info centar, Savet Evrope i Dečji kulturni centar Beograd.

„Na štandu Dečjeg kulturnog centra Beograd, koji decenijama organizuje Međunarodni susret dece Evrope „Radost Evrope” i program „Međunarodni klub prijateljstva”, biće interaktivna postavka „Crtice, bojice i rečenice”, sa ciljem upoznavanja dece sa  „Rečnikom  prijateljstva” – jezikom RADOSTI EVROPE. Ove igrice su prvenstveno zabavne, ali i pogodne za vežbanje pažnje, memorije, logike i motorike. Slikovni piktogrami „Rečnika prijateljstva” su baza zaigravanja, a pogađalice, pitalice, osmosmerke, pronalaženje najduže reči od ponuđenih slova, pisanje na daljinu, skriveno pisanje, obrnuto pisanje su samo neke od jezičkih igrica u kojima će posetioci moći da se oprobaju. Na štandu Dečjeg kulturnog centra Beograd publika će imati priliku da vidi i prezentaciju grafičke radionice – ručno izrađene obeleživače za knjige kao i otiske rađene klasičnim grafičkim tehnikama”, istakla je Ivana Teodorović Stojanović, urednik programa za odnose sa javnošću DKCB.

Obeležavanjem Evropskog dana jezika Savet Evrope ohrabruje svih 700 miliona Evropljana, građana 46 država članica, da uče jezike bez obzira na godine i okruženje. Verujući da je jezička raznolikost način za postizanje većeg stepena međukulturološkog razumevanja i važna komponenta bogatog kulturološkog nasleđa našeg kontinenta, Savet Evrope promoviše višejezičnost u celoj Evropi.

„Pozivamo svu decu i mlade da se pridruže obeležavanju ovog značajnog praznika učestvujući u programskim aktivnostima na Trgu republike”, dodala je Ivana Teodorović Stojanović, urednik programa za odnose sa javnošću DKCB.