Početna Događanja Promocija knjige Vesne Špirić iz Beča u rodnom gradu – Petrovcu na...

Promocija knjige Vesne Špirić iz Beča u rodnom gradu – Petrovcu na Mlavi

Vesna Špirić na promociji svoje zbirke pesama „Još uvek sanjam” u rodnom gradu Petrovcu na Mlavi
Foto: Prosvjeta Austrija

Vesna Špirić inicijator Kluba mladih umetnika Prosvjete iz Beča održala je promociju svoje zbirke pesama „Još uvek sanjam” u klubu Hemingvej u Petrovcu na Mlavi.

Organizator ove divne kulturne večeri bila je biblioteka Đura Jakšić iz Petrovca, koji je na ovaj događaj  okupio i mlade i starije ljude, koje je Vesna stihovima povela iznad oblaka i otkrila im nove visine.

„Jako sam srećna što posle toliko vremena opet nastupam u svom rodnom gradu. Iako je Petrovac grad u kome već mnogo godina ne živim, on i dalje živi u mom srcu”, istakla je Vesna na početku promocije. Kao što smo u više navrata pisali Vesna Špirić živi i stvara u Beču, gde kao članica SPKD Prosvjeta Austrija aktivno doprinosi očuvanju srpskog jezika i kulture. Kako je istaknuto na stranici Prosvjete Austrija „ona ne zaboravlja svoju zemlju, te neretko piše stihove o domovini, rodnom gradu i reci Mlavi. Kaže da su joj rodoljubive pesme omiljene”.

Prisutni na promociji
Foto: Prosvjeta Austrija

Promociju su prisustvovali mnogobrojni Vesnini prijatelji, roditelji, profesori, kao i  kao i ljubitelja književnosti, uz sjajnu muzičku pratnju. „Stihove iz Vesninog prvenca kazivali su i glumci petrovačkog pozorišta Dragoljub Milosavljević Gula. Mladi Saša Radivojević, Teodora Obradović i Jovan Stekulac malestralno su preneli misli ove talentovane pesnikinje. Osim njih, Vesnin otac Nenad, od koga je Vesna nasledila talenat za pisanje, je takođe sjajno izrecitovao jednu njenu pesmu. Program je vodila šarmantna Marija Bošković, prof. srpskog jezika, dok su muzičari Marko Blagojević, Marko Milivojević i Dejan Jovanović na magičan način publici približili Vesninu poeziju”, prenela je austrijska Prosvjeta.  

Knjiga poezije „Još uvek sanjam“ predstavlja snove jedne devojčice koja nikad nije odrasla, jer odrasli prestaju da sanjaju. Samo oni koji i dalje čuvaju dečju radost u sebi mogu da lete i dotaknu zvezde. Zbirka takođe izražava nadu u bolje sutra, puna je vedrine i optimističnih stavova o prijateljstvu, veri, životu i ljubavi. Ova knjiga je objavljena na osnovu konkursa o objavljivanju prvih knjiga mladih autora koji je raspisao Banatski kulturni centar za 2021. godinu. Tako je autorka dobila kao nagradu štampanje ove knjige. Knjiga se može kupiti onlajn na veb-stranici Banatskog kulturnog centra ili direktno kod autorke slanjem mejla na klubmladihumetnika@prosvjeta.at

Vesnine stihove govori njen otac Nenad Špirić
Foto: Prosvjeta Austrija