Početna Događanja Jesenji festival održan u nemačkom Ingolšatu

Jesenji festival održan u nemačkom Ingolšatu

Članovi SKU Svilen konac iz Ingolštata učestvovali na Jesenjem festivalu i u povorci grada Ingolštat
Foto: A. Cvetković

Dana 24. septembra 2022. godine Ingolštat je bio vrlo šaren. Tog dana održao se jesenji festival, na kome je učestvovalo 60 udruženja. Među njima i Srpsko kulturno udruženje Svilen konac iz bavarskog grada Ingolštata. Oko 1500 učesnika krenulo je u šetnju kroz kišni Ingolštat. Srpske nošnje tog dana nosilo je 65 članova udruženja. Čika Pera je bio na čelu povorke i kao jedan od članova koji imaju najduži staž u srpskom Udruženju, ponosno je nosio tablu sa na kojoj piše SKU Ingolštat Svilen konac!

„Jelek, anterija i opanci po tome se znaju Srbijanci!“

 „Narodna nošnja, je oznaka etničke pripadnosti kojom su se Srbi razlikovali od stranaca i moćnih osvajača. Za vreme Velike seobe Srba, narodna nošnja se veoma razvila, tada su emigracije uticale na nošnju i u tom periodu one se veoma menjale i tako nastajale nove. Srpska narodna nošnja zauzima istaknuto mesto u kulturi i tradiciji naroda koji je svoj karakter, osobenosti i kulturološki značaj sačuvao kroz burnu prošlost. Njena uloga kroz istoriju je veoma bitna kao simbol etničkog identiteta, a ističe se i po likovnim i estetskim vrednostima”, prokomentarisala je nastavnica Srpske dopunske škole u Ingolštatu, Aleksandra Cvetković.

Lepotom nošnje, još lepšom tradicijom i ukusnim specijalitetima članovi SKU dominirali na festivalu
Foto: A. Cvetković

Malo posle 13 časova, šarena kolona krenula je iz Klenzeparka prema starom delu  grada Ingolštata. U povorci su bili Bavarci, ceo Balkan, od Transilvanijskih Saksonaca i banatskih Švaba, Srba i Hrvata. Udruženja su mirno i ujedinjeno šetala dok su gledaoci bili zadivljeni i oduševljeni velikom raznovrsnošću odevnih oblika i bogatstva vezenih motiva i ukrasa na nošnjama iz različitih krajeva sveta. Nakon šetnje članovi su se smestili ispod bavarskog šatora gde su se poslužili ukusnim pogačama koje su pravile žene iz Udruženja.

„Iako je taj dan pada kiša, opanci su nam bili skroz mokri, mi smo ponosno koračali sa osmehom na licima i toplinom koja nam je taj da grejala srca!”, istakli su članovi SKU Svilen konac iz Ingolštata.

Za portal Rasejanje.info Aleksandra Cvetković

Čika Pera na čelu povorke
Foto: A. Cvetković