Početna Događanja Vladika Grigorije promovisao svoju knjigu „Nebeska dvorišta” u Beču

Vladika Grigorije promovisao svoju knjigu „Nebeska dvorišta” u Beču

Filolog Maja Rašović, vladika dr Grigorije Durić i prof Srđan Mijalković
Foto: SPKD Prosvjeta Austrija

Vladika diseldorfski i sve nemački Grigorije minule subote (24. septembra) održao je promociju svoje knjige Nebeska dvorišta u Beču. Kao što se i očekivalo njegovo gostovanje privuklo je veliku pažnju zainteresovanih Srba u Austriji, jer britak jezik, otvorenost, jasne poruke, duhovnost su samo od neke osobina vladike Grigorija, koje us vrlo cenjene kod Srba, gde god se nalazili.

Književno veče je održano u okviru Prosvjetine tribine Susreti i razgovori i to s blagoslovom i na poziv episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja, a u saradnji SKPD Prosvjeta Austrija i Izdavačke kuće Eparhije austrijsko-švajcarske Sveti Visarion.

„Među brojnim gostima bili su pripadnici diplomatskog kora, sveštenstvo, predstavnici srpskih organizacija, prijatelji i članovi Prosvjete, a prisutne je u ime vladike Andreja pozdravio njegov izaslanik otac Filip Milunović, starešina hrama Sv. Save u Beču”istakla je PR služba Prosvjete iz Beča, čiji tekst dalje prenosimo:

„Uvek je dobro kad se ljudi sastanu da razgovaraju i u to duboko verujem. To je moje iskustvo jer je reč nešto najmoćnije što čovek može da dâ drugom čoveku” rekao je  na početku večeri vladika Grigorije dodavši da je od reči sve sazdano. On je sa mnogo detalja i emocija pričao o teškim vremenima o kojima knjiga govori, o odnosu prema zavičaju i rasejanju, o brojnim likovima svog romana, znanim i neznanim, ali i o univerzalnim moralnim vrednostima borbe dobra protiv zla, značaju duhovnosti i vere, svojim uzorima, što ga je sve i inspirisalo u pisanju Nebeskih dvorišta. „Važnije je to što ste vi večeras došli ovde nego što sam ja tu”, rekao je. „Ljubav je jedina vrednost koja se deljenjem umnožava”, podsetio je na reči Sv. Vladike Nikolaja.

Prisutna publika
Foto: SPKD Prosvjeta Austrija

O knjizi su osim autora govorili filolog Maja Rašović i prof. Srđan Mijalković, potpredsednik bečke Prosvjete, koji je zahvalio timu organizatora na čelu sa ocem Gajom Gajićem, prisutnima, a najviše vladici Grigoriju na dolasku i prilici da se  bečkoj publici predstavi on i njegova nova knjiga. Mijalković je govorio i o književnim vrednostima dela i istakao veliki književni talenat autora.

Maja Rašović je nadahnuto govorila o duhovnim i literarnim aspektima knjige i podsetila da je jezik i način na koji se čovjek izražava veoma jak način komunikacije, a da je autor u svom delu pronašao prave reči. „Ono o čemu vladika piše postaju žive slike. Vladika vas uvlači u priču i vi postajete sudionik te priče” rekla je Rašovićeva.

Muzički ukras večeri bila je vokal Jelena Krstić koja je očarala publiku izuzetnim izvođenjem tradicionalnih srpskih melodija. Tekstove iz knjige čitao je mladi glumac Prosvjetinog bečkog teatra mladih Veselin Rafailović.

Publika je živo i sa puno pažnje učestvovala u večeri, bilo je puno aplauza, smeha, po neka suza, ali svi su se složili da je ovo bio poseban događaj, koji će se pamtiti. Posle programa, vladika Grigorije je potpisivao knjige i dugo se zadržao u neformalnim, prijateljskim razgovorima sa prisutnim gostima.

Izvor : PR Prosvjeta Austrija, Beč

Foto: SPKD Prosvjeta Austrija