Početna Kultura Muzej Štafelaja iz Beograda raspisao konkurs „Pisma Mediali”

Muzej Štafelaja iz Beograda raspisao konkurs „Pisma Mediali”

U saradnji sa Udruženjem Uroš Predić iz Švajcarske i Galerijom Krug iz Budimpešte, Muzej Štafelaja iz Beograda je raspisao konkurs za učešće u putujućoj izložbi „Pisma Mediali“ – Beograd – Budimpešta – Cug.

Koncept izložbe i mesta izlaganja: Tema izložbe „Pisma Mediali“ je omaž starim majstorima i članovima Mediale, ali je za učešće dovoljno i lično istraživanje u cilju stvaranja dobre slike, negovanje tehničke temeljitosti, imaginacije, te prezentovanje subjektivnog doživljaja sveta (što su neke od vrednosti iz Kodeksa Mediale). Pokret Mediala se zalagao za sintezu tradicionalnog slikarstva i savremenog trenutka, što je ujedno i misija Muzeja Štafelaja, pa i osnovna ideja ove izložbe. Drugi motiv je povezivanje umetnika i publike u Srbiji sa umetnicima i publikom u dijaspori.

Sve koje inspiriše bilo šta od navedenog ili već poseduje rad koji bi želeli da bude predstavljen, kako ističe organizator, „ovaj poziv je namenjen Vama. Tema je dovoljno široka za sve poetike, a konkurs će biti otvoren više od mesec dana (24.9.-29.10.)”.

Od novembra 2022. do maja 2023. umetnički radovi će poput pisama putovati na tri destinacije: Beograd (Srbija) – Budimpešta (Mađarska) – Cug (Švajcarska), gde će biti izloženi u tri reprezentativna galerijska prostora.

Domaćin izložbe u Beogradu je Muzej Štafelaja u izlagačkom prostoru „Kuća Đure Jakšića”, u starom centru grada – čuvenoj Skadarliji.

U Budimpešti, izložba će biti prezentovana u galeriji Krug, pri Palati Tekelijanum u centru Pešte.

U Švajcarskoj, domaćin izložbe je umetničko udruženje Uroš Predić u okviru svoje majske godišnje izložbe u centru grada Cug, u galeriji Altstadthalle.

Propozicije učešća:

Radovi mogu da budu izvedeni u svim likovnim tehnikama primenljivim na kvalitetnom papiru ili kartonu dimenzija 60x40cm (crtež, akvarel, pastel, kolaž, akril, ulje, grafika, fotografija, print). To znači da radovi mogu biti i manji, ali obavezno dobro fiksirani na neuramljenom paspartuu tačno ovog formata – 60x40cm. Kvalitet papira ili kartona mora biti najmanje 300g/m2. Razlog za izbor ovog formata su ograničenja koja nameće transport. Težinu papira određuje način kačenja uz pomoć metalnih štipaljki, koji jedini odgovara mogućnostima sva tri izlagačka prostora. Umetnici treba da odaberu svoje reprezentativne radove, koji ne moraju biti novi. Ukoliko odabrani rad prevazilazi zadati format, dozvoljeni su i kvalitetni printovi sa kartonskim ili papirnim paspartuom dimenzija 60x40cm. Ne slati uramljena dela, koja zbog težine ne odgovaraju ovom konceptu! Radovi koji tehnički ne odgovaraju uputstvima, neće moći da učestvuju na izložbama. Kotizaciju plaćaju samo umetnici čiji su radovi prošli selekciju, što će u daljem tekstu biti objašnjeno. Članovi Muzeja Štafelaja ne plaćaju kotizaciju i već su već su izabrani od strane umetničkog saveta koji čine:

– Prof. dr Oliver Tomić, istoričar umetnosti (predsednik)

– Predrag Peđa Todorović, magistar zidnog slikarstva i dobitnik Nagrade za životno delo ULUPUDS

– Bisenija Tereščenko, magistar zidnog slikarstva i docent na Akademiji SPC i doktorski kandidat

– Jasna Opavski, akademski slikar i esejista

Prijava na konkurs:

Ne imejl muzejstafelaja@gmail.com poslati:

• fotografije do tri rada u rezoluciji za štampu,

• svoju portretnu fotografiju za katalog,

• kratku opisnu biografiju (desetak redova)

• kontakt podatke (imejl i broj telefona)

• cene radova.

Radovi treba da budu potpisani na sledeći način u nazivu fotografije: Prezime i ime autora_naziv rada_godina nastanka_tehnika_format

Kalendar i kotizacija:

Navedene materijale poslati na mejl muzejstafelaja@gmail.com najkasnije do 29. oktobra u ponoć. Rezultati žiriranja biće objavljeni na mrežama i mejlom poslati kandidatima 2. novembra. Odabrani učesnici će tom prilikom biti obavešteni na koju adresu u Beogradu da dostave radove u toku prve nedelje novembra, zajedno sa kotizacijom od ukupno 2000 dinara za sve tri izložbe (Beograd, Budimpešta, Cug) kao i novac za naručeni broj kataloga (350 dinara po komadu). Članovi Muzeja Štafelaja ne plaćaju kotizaciju.

Izložba će biti prikazana u Budimpešti (novembar 2022.), Beogradu (mart-april 2023.) i Cugu kod Ciriha (maj 2023.) i vraćeni u Beograd u junu 2023, gde će ih umetnici preuzeti.

Potencijalne kupce usmeravaćemo direktono na autore, bez posredovanja i procenta.

Muzej Štafelaja obezbeđuje:

predgovor za katalog prof. dr Olivera Tomića, istoričara umetnosti i univerzitetskog profesora, dizajn i štampu kataloga i plakata (od uplaćenih kotizacija), stručna vođenja kroz izložbu, obaveštavanje medija, intenzivno praćenje događaja kroz promociju na društvenim mrežama, od najavljivanja, lajv uključenja, izjava i mini intervjua, foto albuma i video zapisa, do predstavljanja svih učesnika pojedinačno. Trenutno na Instagramu i Fejsbuku imamo ukupno preko 2500 pratilaca. S obzirom da se radi o saradnji tri umetnička udruženja ili grupe u tri različite države – Muzej Štafelaja (Srbija), Krug (Mađarska), Uroš Predić (Švajcarska) – očekujemo da će izložba privući pažnju javnosti.

Osnivači Muzeja Štafelaja će organizovati prevoz i postavku radova vodeći o njima računa kao o svojim sopstvenim radovima. U tom slučaju ne odgovaraju za nepredviđene situacije koje će svom snagom i veštinom izbegavati. Ukoliko umetnici ne žele da svojim poverenjem učestvuju u tom riziku mogu sami osigurati radove i transport o svom trošku. Možemo se dogovoriti da zajednički angažujemo profesionalca koji bi se pozabavio administracijom i prevozom. Tada bi svi koji žele da na taj način i postupe delili troškove prevoznika. Ukoliko ste za ovu opciju sa dodatnim troškovima, obavezno naglasiti u prijavi za konkurs radi pravovremene organizacije.

Na sva dodatna pitanja odgovorićemo Vam preko elektronske pošte: muzejstafelaja@gmail.com