Početna Događanja U Beču otvorena izložba „Nikola Tesla – Ključni doprinos energetici“

U Beču otvorena izložba „Nikola Tesla – Ključni doprinos energetici“

U Beču je juče, u okviru generalne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju otvorena izložba „Nikola Tesla – Ključni doprinos energetici“. Prikazana su dva modela najpoznatijih indukcionih motora, kao i maketa Adamsove hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima ovog velikog naučnika, dok priča na izložbenim panelima, hronološki i prostorno, prati Teslin put velike ideje obrtnog magnetnog polja i pronalaska indukcionog motora, ključne karike koja je iznedrila čitav sistem proizvodnje i upotrebe naizmenične struje, a koji se i danas koristi.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Mariano Grosi otvorili su ovu izložbu.

Izložba o Tesli otvorena u Beču
Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

„Postavka prikazuje rađanje ideja koje su izmenile svet i ovo je prilika da se svi zajedno podsetimo na izume kojima je veliki naučnik zadužio svet i učinio ga boljim. Ujedno, njegov životni put je najbolji primer da su za oreol slave i riznicu nezaborava, pored genijalnosti i talenta, upornost i mukotrpni rad i te kako neophodni“, rekal je ministarka Gojković i podsetila da je Tesla, među svojim brojnim dostignućima, bio i pionir radio-tehnike i da je objavio brojne stručne radove iz fizike, dok njegov izumiteljski opus obuhvata čak hiljadu pronalazaka i patenata.  Ona je dodala da je „Teslina vanvremenska pojava i danas je nepresušna inspiracija brojnim umetnicima i stvaraocima širom sveta, a neki od najpoznatijih svetskih brendova današnjice nose njegovo ime“.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Mariano Grosi rekao je da izložba predstavlja Srbiju kakva je danas, Srbiju budućnosti, koja se bavi uvek aktuelnim temama, da su prikazani eksponati dokaz široke primene nuklearne energije u mnogim oblastima, naročito u medicini, ekologiji, vodoprivredi, prenelo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Ministarka za kulturu Srbije Maja Gojković i direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Mariano Grosi
Foto: Ministarstvo kulture i informisanja