Početna Događanja Srbi u Vićenci organizovali radnu akciju u novokupljenom parohijskom centru

Srbi u Vićenci organizovali radnu akciju u novokupljenom parohijskom centru

U Maroli (Vićenca) u Italiji nedavno je kupljen parohijski centar a juče ujutru (subota) su parohijani predvođeni svojim sveštenikom Daliborom počeli su sređivanjem unutrašnjeg i spoljnjeg dela centra. Nakon molitve otac Dalibor je pozdravio sve prisutne i zahvalio svima na velikom odzivu, te pozvao sve da i u buduće pomognu i podrže obnovu parohijskog centra. Sve prisutne je pozdravio i predsednik Crkvenog odbora gospodin Živomir Ilić. Nakon obilaska parohijskog centra pristupilo se poslu. „Preko osamdeset parohijana vredno je radilo celi dan. Za sve prisutne pripremljen je ručak koji je spremao Relja Mrkobrada. Ručak je spremljen prilozima Pere Mandića iz Nemačke te Krste Savičića, Slaveta Karova te vlasnika pekare „il Conte“ iz Vićence”, istaknuto je u ovoj parohiji.

Zajedniči ručak za sve vredne parohijane
Foto: FB CO Vićenca

Prenosimo istorijat parohije i crkvene opštine u Vićence, sa eparhijskog sajta. Crkvena Opština i parohija u Vićenci osnovana je 1993 godine.  Već 30. oktobra 1993. prvu Svetu Liturgiju u Vićenci služio je  otac Raško Radović, a  25. septembra 1994. godine Svetu arhijerejsku Liturgiju služio je Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin Jovan uz sasluženje o. Raška Radovića i jeromonaha Isaije. Od tog trenutka u Vićenci je služeno jednom mesečno, sve  dok Mitropolit  Jovan 1. januara 1996. nije postavio stalnog sveštenika – Milivoja Topića, koji je na ovoj parohiji služio do polovine 2014 godine.

Parohija nije imala stalno bogoslužbeno mesto, što je predstavljalo veliki problem. Od samog osnivanja promenjeno je nekoliko bogoslužbenih mesta. Veliku radost Pravoslavni Srbi su imali za vreme korišćenja Crkve kod Suora poverela u manastiru časnih sestara koji se nalazi u samom centru Vićence. U ovoj crkvi bogosluženja su održavana preko deset godina zahvaljujući hrišćanskoj ljubavi i razumevanju časnih sestara koje žive u manastiru.

Unutrašnji deo parohijskog doma koji treba srediti
Foto: FB CO Vićenca

Krajem 2005. god. Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit Jovan potpisao je ugovor o korištenju nove crkve u blizini centra grada. Ovaj ugovor omogućio  je  korištenje crkve narednih 60 godina. Parohija je dobila  obavezu da crkvu koja je stara više od 500 godina renovira u strogo kontrolisanim uslovima, jer je pod zaštitom države kao spomenik kulture. Zahvaljujući trudu oca Milivoja i dobrim ljudima koji žive na teritoriji  parohije, crkva je obnovljena uglavnom dobrovoljnim radom. Iako je ugovor za korišćenje crkve potpisan 2005. godine, prva Sveta liturgija služena je tek 21. novembra 2010. godine. Od tada do danas bogosluženja se obavljaju redovno nedeljom i praznikom. Parohiji pored Vićence pripadaju gradovi: Padova, Verona, Trento i Rovereto.

Pored redovnih bogoslužbenih aktivnosti pri ovoj parohiji sveštenik redovno održava veronauku  za decu i odrasle u nekoliko gradova.

Polovinom maja 2014. godine na parohiju u Vićenci postavljen je sveštenik Dalibor Đukić.

Foto: FB CO Vićenca