Početna Škola Danas je Svetski dan učitelja

Danas je Svetski dan učitelja

„Ja ti više želim da u jednom malom seocu budeš male dece učitelj, nego u Hopovu iguman ili arhimandrit!” ― iguman Teodor Milutinović mladom Dositeju.

Otada, ne samo na javi, no i na snu, ništa mi već nije bilo u umu i na srcu razve velike biblioteke, akademije, škole, učitelji, gdi različne nauke predaju i trudoljubivi, pčelam podobni, med mudrosti sobirajušti učenici. Kako je lasno i prijatno učiti kad se lepo i razumno predaje! Niti je muke učitelju, niti učenikom. No, sohrani, bože, od zamršena i besporedačna predavanja! Prirodno je mrsko i odvratiteljno čelovečeskoj duši to što je zamršeno, tamno i odveć trudno. Naprotiv, prijatno joj se čini, milo i slatko, sve što je čisto, jasno, udob vrazumiteljno i činovno raspoloženo. Neka svak rasudi, ko bude čitati ove vrste, kakva čuvstvovanija blagodarnosti i pripoznanstva k bogu i roditeljem mogu se usejati i ukoreniti u jedno mlado srce črez sami jednodnevni razgovor jednoga čistosrdečnoga čelovenoljubivoga i razumnoga učitelja. (Dositej Obradović, Život i priključenija, Lajpcig, 1783)
Preuzeto sa FB stranice Muzej Vuka i Dositeja.

Prosvjetina Mreža srpskih dopunskih škola u Austriji čestitala je ovaj divan dan svima učiteljicama i učiteljima uz čuvenu rečenicu Jovana Jovanovića Zmaja: „Nije znanje – znanje znati, već je znanje – znanje dati”.

„Srdačne čestitke našim učiteljicama i velika zahvalnost za nesebičan trud i ljubav kojom našu Školu srpskog jezika svakog vikenda obasjavaju”.

Prosvjetine nastavnice u Beču
Foto: SPDK Prosjveta