Početna Kultura Izložba „Moja Srbija” slikara Zorana Anđelkovića nakon Čikaga otvorena u Beogradu...

Izložba „Moja Srbija” slikara Zorana Anđelkovića nakon Čikaga otvorena u Beogradu  

Izložba naivnog slikara Zorana Anđelkovića iz sela Mrzenica kod Kruševca posle Čikaga otvorena je i u Beogradu, danas (u subotu 8. oktobra)  u 18h u umetničkoj galeriji AXIOS (ul. Knez Mihailova 6/3). Izložba će trajati dve nedelje, posvećena je Srbiji i nosi naziv „Moja Srbija”, a posetioci će moći da vide osamnaest slika.

Izložba je bila i u Čikagu u maju ove godine, u kući SNO (Srpske Narodne Odbrane), u organizaciji Slavice Petrović i časopisa Ogledalo.

Zoran Anđelković je 6. oktobra 2022. dobio nagradu za plakat  „Sedam hiljada duša” od producentske filmske kuće iz Indije. Film je delo reditelja Sanjina Mirića, a Zoranu je pripala druga nagrada za plakat. „Slikao sam Čiča Dražu, Nikolu Teslu, Mihajla Pupina, Novaka Đokovića i mnoge druge znamenite Srbe”, istakao je Zoran Anđelković.

Na filmskom Festivalu – druga nagrada za najbolji poster 6.10.2022.
Foto: arhiva Z. Anđelković

Aktivno slika od svoje 25 godine, a prvu samostalnu izložbu je imao u rodnom selu Mrzenica, potom u Kulturnom Centru Kruševac, Narodnom muzeju Kruševac, u Kulturnom Centru Vlasotinci, u Volgogradu (Rusija 2019.) i u Torontu (Kanada 1993.). Učestvovao je na brojnim umetničkim kolonijama kako u inostranstvu tako i u Srbiji, kao i na  međunarodnim festivalima u Češkoj, Francuskoj, Poljskoj i Bugarskoj.

Kaže da je njegov talenat, dar od Boga, koje je otkrio kroz druženje sa meštanima iz svog sela, slušajući njihove priče o vodenicama, Moravi, prelepim crkvama, ratovima, dobru i zlu… Zahvaljujući tim pričama ima inspiraciju da neprestano stvara. A blagodareći internetu mnogi ljudi su čuli za njega i videli njegov rad, ali i došli u njegov atelje i u Srbiju.

Danas se njegove slike nalaze u Rusiji, Americi, Francuskoj, Bugarskoj, Kanadi…Dodatne informacije  o slikaru: Zoran Anđelković, samoukisrbskislikar@gmail.com; Mob: +381 62 165 40 68

Za portal Rasejanje.info Marina Bulatović