Početna Događanja U Trstu održana manifestacija „Sačuvati od zaborava”

U Trstu održana manifestacija „Sačuvati od zaborava”

U Trstu je održana manifestacija „Sačuvati od zaborava”, priređena povodom divnog jubileja, obeležavanja deset godina postojanja i rada Srpske kulturne zajednice Sveti Sava iz Valdanja. Ovo udruženje, pored kulturnih i sportskih aktivnosti koje tokom godine organizuje ima i punkt Srpske dopunske škole. Najpoznatije je po guslarskoj sekciji i manifestacijama koje organizuju u čast ovog tradicionalnog srpskog instrumenta. Kao i prethodnih godina, tako su i na ovoj jubilarnoj manifestaciji, predstavljeni tradicionalni srpski instrumenti, gusle, gajde, frula, kao i pesme, igre i narodna nošnja iz svih krajeva Srbije.

Povodom 10 godina postojanja predstavnici SKZ Sveti Sava su organizovali bogat program
Foto: arhiva GKRS Trst

Obeležavanju desetogodišnjice udruženja prisustvovali su Ivana Stojiljković, generalni konzul RS u Trstu, Dušan Aleksić predsednik Saveza Srba u Italiji, Boban Pejić predsednik Skupštine opštine Lebane, Srboljub Petrović predsednik KUD Kosovka Devojka, Milan Mihajlović zamenik predsednika Skupštine opštine Obilić, predstavnici opštine Valdanjo, predstavnici grada Kragujevca, Nove Gorice iz Slovenije, predstavnici srpskih udruženja iz regije Veneto i sveštenik Aleksandar iz Obilića.

Nakon izvedenog bogatog kulturnog programa, učenici srpske dopunske škole iz okruga Vićenca koji su pobedili na ovogodišnjem krosu RTS-a, uručili su pehar-statuu Pobednika generalnoj kozulki Stojiljković na čuvanje u Generalnom konzulatu u Trstu do sledeće godine, kada će biti predat novom pobedniku. Stojiljković je zahvalila učiteljicama, deci i roditeljima koji ulažu veliki napor i vreme da svoju decu, pored redovne škole, vode u srpsku dopunsku školu i folklorne sekcije i tako očuvaju srpsku reč, pismo, tradiciju i kulturu van matice Srbije.

Foto: arhiva GKRS Trst

Takođe predstavnici udruženja Sveti Sava su podelili plakete i zahvalnice svim učesnicima i onima koji su dali podršku u realizaciji. Među prvima, uputili su veliku zahvalnost Generalnom konzulatu i Upravi za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, čija im podrška i prisustvo daju snagu i motivaciju da istraju u svom radu

Predstavnici opštine Obilić uručili su generalnoj konzulki Stojiljković drveni duborez opštine sa likom Miloša Obilića i zahvalnice predsednika opštine Obilić Gorana Dančetoviča i KUD-a Kosovka Devojka iz Babinog mosta, za nesebičnu pomoć u organizaciji posete Republici Italiji.  

Drugoga dana organizovana je poseta SPC Sveti Luka u Vićenci i prisustvo nedeljnoj liturgiji, kao i zajednički doručak, nakon čega su gosti krenuli kućama. Predsednik Skupštine opštine Lebane uputio je poziv svima prisutnima da sledeći susret bude organizovan u Srbiji, 7. novembra, povodom obeležavanja Dana opštine Lebane, koji je ujedno i grad pobratim sa opštinom Valdanjo, preneo je Generalni konzulat Republike Srbije u Trstu.