Početna Događanja Ovacije za članove kamernog hora Stevan Mokranjac  iz Frankfurta

Ovacije za članove kamernog hora Stevan Mokranjac  iz Frankfurta

Članovi Srpskog kamernog hora Stevan Mokranjac iz Frankfurta u okviru frankfurtskog festivala Interkulturalna nedelja održali su koncert za pamćenje. Prisutna publika sastavljena od više nacija Nemaca, Engleza, Grka, Makedonaca, Francuza, Srba…uživala je u pravom smislu u Srpskom vezu, kako se koncert i zvao. Na repertoaru su se našle kompozicije Stevana St. Mokranjca (II i VIII Rukovet), Golemovića, Šuplevskog, Bajića, Maksimovića … kao i blok starogradskih i evergrin pesama u horskom aranžmanu, uz klavirsku pratnju Olivera Ruškea. Koncert u sastavu od 10 pevača bio muzički izuzetno kvalitetan sa jasno i svrsishodno odabranim programom koji na najbolji mogući način predstavlja našu zemlju, muziku i kulturu. Publika je izdejstvovala i dva bisa, što samo govori o kvalitetu ovoga hora, koji je dobio poziv da nastupa na festivalu Mokranjčevi dani 2023. u Negotinu. Dirigent Stojna Babić je ponovo svojim načinom rada i motivacijom podigla nivo hora na vrhunski nivo.

Hor postoji od 2018. godine. Nastao je na inicijativu njegovih članova, pevača sa višegodišnjim iskustvom, sa ciljem da se našoj široj javnosti predstavi srpska horska duhovna i svetovna muzika. „Čuvajući tradiciju vekovnog muzičkog horskog izražavanja, mešoviti, četvoroglasni kamerni ansambl teži sofisticiranom scensko-umetničkom izrazu sa idejom očuvanja muzičke baštine. Na repertoaru hora se pred imena poznatih kompozitora (Mokranjca, Stankovića, Vojislava Ilića, Marka Tajčevića, Josifa Marinkovića ) nalaze i imena novine generacije domaćih i svetskih autora (M. Govedarice, Zorana Hristića…) kao i klasici svetske horske muzičke baštine (J.S. Baha, Čajkovskog, Bortnjanskog, Arhangelskog, Rahmanjinova…)”, istakli su članovi Srpskog kamernog hora Stevan Mokranjac iz Frankfurta.

Dirigent je Stojna Babić, „koja svojim interpretacijama horske muzike ističe kompozitorove misli na ansambl i publiku. U njenom radu prisutna je kultivisana muzikalnost, sonarnost, autoritativnost i razvijen smisao za stil i kulturu izraza koje je sticala višegodišnjim radom i iskustvom vodeći različite ansamble u Nemačkoj i Srbiji”, podvučeno je u horu.