Početna Kultura Nove poetske večeri Žakline, Snežane i Milisava u Beogradu i Modriči

Nove poetske večeri Žakline, Snežane i Milisava u Beogradu i Modriči

Tri dobra prijatelja – pesnika iz Švajcarske, koje je pored svih vrednih ljudskih vrlina spojila i lepa pisana reč na srpskom jeziku navela je na prelepu ideju koja se uspešno sprovodi. Žaklina Marković Mitić, Snežana Milanović i Milisav Đurić poželili su da svako od njih u svom rodnom gradu organizuje promociju, na kojoj bi svo troje učestvovali. Tako su pošli od Petrovca na Mlavi, zatim je održano poetsko veče u Leskovcu, a 22. oktobra su u Modriči u Republici Srpskoj. Oni su otišli i korak dalje pa su i za svoje prijatelje u Švajcarskoj organizovali promociju u St Galenu. U sredu 19. oktobra u divnoj poeziji moći će i da uživaju stanovnici srpske prestonice – jedino će u Beogradu poetsko veče biti u malo izmenjenom sastavu umesto Snežane Milanović učestvovaće Aleksandra Vojinović.

Sve promocije do sada su bile uz muzičku pratnju. Žaklina Marković Mitić, Snežana Milanović i Milisav Đurić su autori mnogih zbirki pisama, a njihova dela su često nagrađivanja i u rasejanju i u Srbiji. Oni zajedno sa ostalim članovima Udruženja srpskih pisaca Švajcarske rade na prikupljanju očuvanju pisane srpske reči u Švajcarskoj. „Ono što treba istaći je da članovi Udruženja pisaca Švajcarske uglavnom štampaju na ćirilici, da naši autori koji žive van svoje domovine gde gube kontakt sa sopstvenom kulturnom čine da se ovakvim njihovim radom u oblasti književnosti i kulture ta veza održi, te da ćirilično pismo egzistira i van okvira svoje domovine kao simbol nacionalnog identiteta”, rekla je njima na promociji u Leskovcu Ana H. Ranđelović.

U Beogradu je promocija u Rumskoj dvorani Biblioteke grada Beograda (Knez Mihailova 56, 19. oktobra sa početkom u 19 časova). Program će voditi Jelena Sarić Cvetković
U Modriči (u Republici Srpskoj) u prostorijama Srpskog kulturnog centra (u subotu 22. oktobra sa početkom u 19 časova) o autorima će govoriti književnik Marko Raulić, a program će voditi glumac Predrag Erletić.