Početna Događanja Obeleženo 50 godina manastira Svetog Save u Ilajnu u Australiji

Obeleženo 50 godina manastira Svetog Save u Ilajnu u Australiji

Minulog vikenda, proslavljeno je 50. godina od osnivanja prvog Svetosavskog manastira, najstarijeg manastira Srpske pravoslavne crkve u Australiji i na južnoj hemisferi – manastira Svetog Save u Ilajnu.

Služio je episkop australijsko-novozelandski Siluan uz sasluženje igumana svete carske lavre hilandarske arhimandrita Metodija, igumana svetosavske obitelji ilajnske arhimandrita Teodora, sveštenomonaštva i sveštenstva Mitropolije australijsko-novozelandske, u molitvenom prisustvu ambasadora Republike Srbije Rada Stefanovića i velikog broja vernih koji su doputovali iz više gradova Australije na proslavu velikog jubileja crkve, prenela je eparhija austrijsko-novozelandska.

U svojoj besedi vladika Siluan je govorio o značaju jubileja i duhovnoj misiji manastira Ilajna tokom pedeset godina postojanja na Petom kontinentu. „Tokom svečane litije od hrama Svetog Save do hrama Svetog Alimpija Stolpnika, unesena je čudotvorna ikona Presvete Bogorodice Trojeručice Ilajnske u svoj novi tron. Nakon molitvenih pesama upućenih u čast presvete Bogorodice, iguman Teodor je pročitao molitvu pred čudotvornom ikonom, pomolivši se za dobro svete obitelji i roda srpskog”, dodato je u Eparhiji australijsko-novozelandskog.

Tokom trpeze ljubavi, nakon obraćanja protojereja-stavrofora Milorada Lončara i ambasadora Stefanovića, sabranima se obratio arhimandrit Metodije, koji je uručio igumanu Teodoru srebreni dinar Svetog kralja Milutina kao i Spomenicu manastira Hilandara. Na samom kraju besedio je i vladika Siluan molitveno se setivši svih pregalaca na duhovnoj njivi manastira Ilajna, zahvalivši se svima onima koji su se trudili i koji brinu za dobro svetinje. Vladika je uručio igumanu Metodiju ručno vezeni barjak sa likom Svetog Simeona Mirotočivog, rad Mitropolijske radionice Riza za ukras sveštene obitelji hilandarske.

Ambasador Stefanović je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da prisustvuje ovako značajnom jubileju za Srpsku pravoslavnu crkvu i srpski narod u Australiji. Rekao je da  je država Srbija čvrsto opredeljena za dalje jačanje veza sa svojom dijasporom, kao i da u srpskoj zajednici vidi i značajan potencijal za unapređenje sveukupnih odnosa Srbije i Australije.

Foto: eparhija australijansko-novozelandska