Početna Događanja Obeležene dve decenije postojanja Crkvene opštine Esen

Obeležene dve decenije postojanja Crkvene opštine Esen

U subotu, 29. oktobra 2022. godine u susret prazniku Svetoga Andreja Kritskog nakon večernjeg bogosluženja proslavljeno je 20. godina od osnivanja Crkvene opštine Esen u Nemačkoj. Na svečanoj akademiji povodom ovog vrednog i lepoj jubileja govorili su episkop humski Jovan, referent za ekumenu ispred Rimokatoličke crkve za Esen Folker Majsner, gradonačelnica grada Esena Julija Jakob, predsednica Crkvenog odbora Marijana Popović i nadležni sveštenik protojerej Duško Spasojević. U kulturno zabavnom delu akademije nastupili su članovi KUD Kolo i dečijeg pozorišta Pozorištance iz Esena, koji su izveli nekoliko muzičkih numera uz muzičku pratnju Miroslava Nišića.
U ime vladike Grigorije episkop Jovan je uručio gramate  zaslužnim parohijanima: Marijani Popović iz Gelzenkirhena, Panteliji Stankoviću, Željki Ivančević, Miodragu Simiću, predsedniku KUD-a Kolo kao i dr Jasminki Živojinović (svima iz Esena).

Prisutnima se obratio i episkop Jovan prenevši najsrdačnije pozdrave i čestitke vladike Grigorija. „Prošle godine, 9. marta, navršilo se 20 godina od osnivanja srpske pravoslavne crkvene opštine Esen, a ove godine navršila se 21 godina od kako u Esenu postoji i organizovan bogoslužbeni život kao i druge crkvene aktivnosti. Činjenica da u Esenu postoji srpska pravoslavna crkvena opština i zajednica nije nešto što se samo po sebi podrazumeva. Svakako da smo neizmerno zahvalni Bogu na njegovoj milosti i blagodati kojima se srpska pravoslavna zajednica okuplja u crkvi da proslavi ime Božije na svom jeziku i na način koji predstavlja viševekovnu neprekinutu tradiciju pravoslavnih Srba”, rekao je episkop Jovan. On je dodao da je „neizmerno zahvalan svim bivšim i sadašnjim učesnicima u izgradnji ove zajednice koji su u nju nesebično i sa ljubavlju ugradili svoje vreme i svoje talente” a to su protojerej-stavrofor Sretoje Dušanić, prvi paroh, otac Dragan Čolaković i sadašnji paroh Duško Spasojević.

Pozdravni govor vladike Jovana
Foto: CO Esen

Od neizmernog značaja za život i rad ove zajednice je podrška svih članova i posetioca ove crkve, a među njima vladika Jovan je posebno naglasio odgovornost koji su preuzeli članovi crkvenog odbora na čelu sa predsednicama Jasminkom Živojinović i Marijanom Popović.

„Svima vama domaćinima, članovima srpske pravoslavne crkvene opštine u Esenu sa osećanjem najdublje zahvalnosti čestitam današnji jubilej i želim vam još mnogo blagoslovenih i uspešnih godina u Esenu. Kao što sam već pomenuo, činjenica da u Esenu postoji srpska pravoslavna crkvena opština i zajednica nije nešto što se samo po sebi podrazumeva. Pored pravoslavnih sveštenika i naroda bez čije dobre volje i zalaganja ove zajednice ne bi bilo, želim svoju najdublju zahvalnost takođe da izrazim i svima koji su kao domaćini nesebično podržavali i podržavaju našu crkvenu opštinu u Esenu”, istakao je episkop humski Jovan.

On se takođe zvalio i esenskoj biskupiji rimokatoličke crkve, zahvaljujući čijem poverenju, bratskoj ljubavi i gostoprimstvu rimokatoličke crkve, srpska pravoslavna crkvena zajednica u Esenu je od 2003. do 2008. pod krovom crkve Sv. Stefana a od 2008. do danas pod krovom crkve u kojoj se i danas nalazi. „Dom u kojem se pre svega slavi Božije ime ali se takođe čuvaju i srpski jezik, kultura i tradicija”.

„Zahvaljujući toj ljubavi i činjenici da pravoslavni Srbi imaju u Esenu gde da se okupljaju naši darodavci učestvuju najneposrednije u očuvanju naše verske tradicije i omogućuju da veliki broj Srba praktikuje svoju versku tradiciju i čuva svoj kolektivni identitet. Veliku zahvalnost takođe želim da izrazim i gradu Esenu koji nam je takođe ukazao svoje poverenje bez kojega ne bismo mogli da zamislimo organizaciju Naše crkvene opštine u Esenu” dodao je vladika.

I za kraj on je dodao da se čelnici Eparhije i CO Esen najiskrenije nadaju da njihovo „prisustvo u Esenu predstavlja pozitivan doprinos verskoj i kulturnoj pluralnosti ovog grada, doprinos kulturi dijaloga i međusobnog poštovanja i tolerancije kao preduslova zajedničkog života u miru, ljubavi i radosti”.

Ovu proslavu priredili su članovi Crkvenog odbora Esen na čelu sa sveštenikom Duškom Spasojevićem i predsednicom Marijanom Popović.

Kulturni program
Foto: CO Esen