Početna Događanja Sajam knjiga u Beogradu vratio knjigu na pijedestal koji joj pripada

Sajam knjiga u Beogradu vratio knjigu na pijedestal koji joj pripada

U Beogradu je, nakon dve godine pauze, ponovo održan Sajam knjiga, pod geslom „Povratak napisanih”, na radost izdavača, distributera, bibliotekara, produkcijskih kuća, svih nas koji se bavimo pisanom rečju, a i znatiželjnih čitalaca, zahvaljujući kojima je knjiga vraćena na pijedestal koji joj vekovima pripada, istakla je prof. Svetala Matić, pisac, pesnikinja, veliki društveni aktivista iz Beča, predsednica Austrijsko-srpskog i kulturnog društva Vilhelmina Mina Karadžić. Njen autorski tekst prenosimo dalje u celosti:

Bila je to prilika da se nakon dve godine, na jednom mestu, sretnu pisci širom sveta i podele iskustva i nova izdanja koja su, u međuvremenu, iznedrili, a bilo ih je mnogo. Svaki sajam knjiga omogućava susret različitih kultura, uspostavljanje novih kontakata, promocije novih izdanja knjiga, bogat program prezentacija, okrugle stolove sa raznovrsnim temama, koje su značajne za izdavaštvo i kulturu uopšte.

Velika čast i zadovoljstvo pripalo je dr Marku Lopušini i prof. Svetlani Matić da, u organizaciji izdavačke kuće Prometej , u subotu 29. oktobra 2022. godine, u sali Vasko Popa, predstave svoje publikacije „Stranci koji su nas voleli”, „Stranci koji nas mrze” i monografiju „Srbi u Austriji”, koja je objavljena krajem 2019. godine, a već naredne prevedena i na nemački jezik u izdanju Zajednice srpskih klubova u Beču.

U programu je, pored autora, učestvovao Zoran Kolundžija, direktor Prometeja iz Novog Sada, koja je ove godine ponela zasluženo, po drugi put, titulu najboljeg izdavača godine. Dr Marko Lopušina je u svom stručno koncipiranom govoru, upoznao prisutne sa činjenicama i medijskoj propagandi koja je poslednjih decenija vođena protiv srpskog naroda, ali i na značajne ličnosti širom sveta, koje su se borile, da srpski narod bude predstavljen u svetlu koji mu pripada i izazvao oduševljenje mnogobrojnih pratilaca.

Foto: arhiva S. Matić

Prof. Svetlana Matić je govoreći o monografiji „Srbi u Austriji” nabrojala poglavlja, zastupljena u knjizi,  koje su dr Lopušina i ona proučavali ukupno šest godina. Posebno je istakla značaj austrijske književnice srpskog porekla, Paule fon Preradović, koja je autorka teksta austrijske himne „Zemlja planina, zemlja reka”. Austrijanci su, u znak zahvalnosti, odštampali poštansku marku sa njenim likom. Navela je, da je trenutno, na čelu Bečke opere Bogdan Roščić, Srbin poreklom iz Beograda.

Ovom prilikom se predstavilo i udruženje Koreni sa svojim programom, o kome je govorio inženjer Milan Gutić. Među prisutnima bili su, izmeću ostalih, književnici: Radomir Andrić sa suprugom, Ana Atanasković, Smiljana Vukićević, Milanka i Nikola Mamula i mnogi drugi.

Zanimljivo je da je na štandu Sveta knjige roman „Miris novca”, predstavila i Smiljana Vukićević, književnica iz Bara. O knjizi su govorili: prof. Svetlana Matić, Stevo Ćosović i autorka. Smiljana Vukićević je naglasila da je ova knjiga čitanka, ali i opomena za sve roditelje i vaspitače da sa mladima razgovaraju i upozore ih kako da izbegnu zamke koje ih vrebaju, prilikom želje da na lak način dođu do novca. Roman je doživeo drugo izdanje, nedavno je predstavljen u Beču, a preveden je na turski i makedonski jezik. Prisutni, između ostalih, na ovoj promociji bili su prof. dr Radmilo Marojević, Igor Radović i Radomir Bajo Jojić.

Ova najznačajnija svetkovina knjige u jugoistočnoj Evropi, još jednom nas je podsetila, da će knjiga kao medij ostati i opstati, bez obzira na razvoj modernih tehnologija, koje ne mogu da joj oduzmu primat u očuvanju jezika, tradicije i nacionalnog identiteta. Jer, kako akademik Dušan Kovačević, prilikom otvaranja 65. po redu Sajma knjiga u Beogradu podseti: „Knjiga je lekovita. Leči mnoge bolesti. Od davnina je poznata kao melem za razum i dušu. Zato je toliko ljudi u obilasku ove sajamske apoteke”.