Početna Događanja Dan primirja u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Štutgartu

Dan primirja u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Štutgartu

Učenici Dopunske škole na srpskom jeziku iz Štutgarta i okoline 12. novembra 2022. obeležili su Dan primirja u Prvom svetskom ratu svečanom priredbom u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Štutgartu. Preko sto učenika, njihovih roditelja, rođaka, nastavnica dočekali su predstavnici Konzulata, sa generalnim konzulom Draganom Dimitrijevićem na čelu. Prepuna sala disala je kao jedna duša, zanesena ponosom, ljubavlju i junaštvom naših hrabrih predaka, koji su se borili samo za jedno – za SLOBODNU SRBIJU.

Priredbu je svečanim govorom otvorila Tatjana Popović, koordinatorka Srpske dopunske škole. Tom prilikom zahvalila se prisutnima, a pre svega učenicima koji su se okupili da proslave ovaj veliki praznik i dodala: „Drago mi je što smo se danas okupili da obeležimo praznik naše otadžbine – Dan primirja. Njime i aktivnostima koje realizujemo sa našim učenicima odajemo poštovanje žrtvama i borcima u Velikom ratu. Ova priredba je još jedna u nizu uspešnih aktivnosti i oslikava stečeno znanje i odnos koji negujemo prema nacionalnom identitetu”. Takođe se osvrnula na odličnu saradnju između Generalnog konzulata Republike Srbije u Štutgartu sa Srpskom dopunskom školom u pokrajini Baden-Virtemberg, a u organizaciji Ministarstva prosvete Republike Srbije i tom prilikom se zahvalila na nesebičnoj podršci u očuvanju srpske tradicije, kulture i istorije i van granica naše otadžbine Srbije. Nije izostala ni zahvalnost roditeljima učenika, jer, kako je navela koordinatorka: „…podrškom našem radu, dragi roditelji, dajete nam krila za još veći entuzijazam koji ulažemo u rad sa vašom i našom decom”.

Izvođenjem himne „Bože, pravde”, u čemu su učestvovali svi učenici kao jedan, svečano je počela priredba. Evociranje uspomena na sve znamenite ličnosti i događaje iz Velikog rata, poput Gavrila Principa, Stepe Stepanovića, Živojina Mišića, Momčila Gavrića, heroine Milunke Savić, ali i svih neznanih junaka u svakome od prisutnih probudilo je ponos i čast što je deo i potomak herojske Srbije.

Svečanost je blagoslovio i podržao Milenko Bakmaz, sveštenik Srpske pravoslavne crkve u Štutgartu, rekavši: „Ne bih da kvarim utisak koji su ostavili učenici, samo želim da istaknem da sam jako zadovoljan što i nakon toliko godina pamtimo našu istoriju i što se sećamo slavnih pobeda za slobodu. Hvala vam, deco!”.

Foto: arhiva J. Knežević

 „Draga deco, drage nastavnice, poštovani predstavnici Srpske pravoslavne crkve, jedno veliko hvala na vašem strpljenju, razumevanju i podršci u svemu što radimo svih ovih godina za našu Srbiju, za očuvanje našeg jezika i kulture, vere i pisma. Ovo je jedan poseban dan, posvećen našim borcima u Prvom svetskom ratu, koji obeležavamo kako u Srbiji i svetu, tako i ovde, u Nemačkoj. I ove godine obeležili smo ovaj dan polaganjem venca pored spomen-obeležja u Ulmu i veoma sam zadovoljan što nam se pružila prilika da napravimo ovakvu svečanost i time odamo počast našim slavnim borcima”, sa ponosom i zadovoljstvom, skupu se obratio generalni konzul Dragan Dimitrijević i još jednom se zahvalio svim prisutnima na nesebičnom zalaganju u proširenju Srpske dopunske škole.

Da je događaj uveselio i srca publike, pokazuju utisci koje su sa nama podelili neki od roditelja. Slađana Vasilić, majka učenika iz Štutgarta, podelila je svoje zadovoljstvo sa nama: „Tamo daleko zapevala su naša deca iz Srpske škole u konzulatu Republike Srbije u Štutgartu. Većina naše dece nije rođena u Srbiji i teško im je izgraditi stav o domovini, hteli mi to priznati ili ne. Upravo zato je važna nastava na srpskom jeziku, jer će pomoći našim mališanima da, iako geografski daleko, u srcu nose svoju domovinu. Želim se zahvaliti našim nastavnicama, koje svojim požrtvovanim trudom i radom uče našu decu srpsku istoriju i tradiciju. Prepuna sala Konzulata govori više od reči koliko je njihov trud urodio plodom. Srdačno se zahvaljujem konzulatu na gostoprimstvu i na poklonima koji su veoma obradovali našu decu. Do sledećeg druženja”.

Pa ipak, ono što je najvažnije jeste da su učenici zadovoljni učešćem. „Drago nam je što smo mogle da učestvujemo u programu priredbe. Ovakva okupljanja su nam prilika da se družimo i sa decom koja nisu u našoj grupi, a ujedno i prilika da naučimo nešto novo o našoj Srbiji. Hvala učiteljicama i našem Konzulatu na lepim poklonima”, rekle su Lena, Maša i Mila Marković, sestre i učenice iz Leonberga.

Delić atmosfere
Foto: arhiva J. Knežević

„Tamo daleko, daleko od mora, tamo je selo moje, tamo je Srbija“, pevali su srpski vojnici na Krfu čekajući trenutak kada će moći da oslobode svoju zemlju i da joj se vrate. Ovom pesmom učenici Srpske dopunske škole zatvorili su svečanost, ispunivši srca prisutnih svetlošću iz davnina, a verom u budućnost. Obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku u pokrajini Baden-Virtemberg u organizaciji je Ministarstva prosvete Republike Srbije i izvodi se za učenike srpskog porekla, koji žive u inostranstvu, a koji su se izjasnili za ovaj vid nastave.

Za portal Rasejanje.info Jovana Knežević