Početna Događanja U Ljubljani obeležen Dan primirja za učenice Srpske dopunske škole uz Aleksandra...

U Ljubljani obeležen Dan primirja za učenice Srpske dopunske škole uz Aleksandra Gatalicu

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležen je ove godine u Parohijskom domu „otvorenim školskim časom” za sve učenike Dopunske škole srpskog jezika u Sloveniji. Nastavnice dopunske nastave na srpskom jeziku Svetlana Todorović, Maša Vukadinović, Slavica Radovanović, Vera Majstorović Hristić i Jelena Stefanović, za svoje učenice i učenike, organizovale su susret sa poznatim srpskim piscem Aleksandrom Gatalicom, dobitnikom NIN-ove nagrade za roman „Veliki rat”, u okviru manifestacije „Na krilima reči”. Događaj je otvorila učenica Anastasija Grublješić, pa je hor đaka dopunske nastave na srpskom jeziku otpevao je pesmu „Tamo daleko”, što je dirnulo mnoge prisutne. Danilo Todorović, Nika Janković, Sara Ćirković, David Šević i Marija Mijanović recitovali su „Plavu grobnicu” Milutina Bojića, po mnogima najtužniju pesmu o Prvom svetskom ratu.

Prvi savetnik Ambasade Republike Srbije Aleksandar Gatalica i ujedno predavač govorio je prisutnima zbog čega se u Srbiji slavi Dan primirja, šta je Natalijina ramonda, kao i kolike su žrtve srpskog naroda bile u ovom, do tada najvećem sukobu u istoriji čovečanstva.

Foto: Srpska škola u Sloveniji

„Otvoreni školski čas” bio je prilika da se učenici podsete na snagu naših predaka koji su u najtežim trenucima našli snage da kolektivnu tragediju najvećih razmera probrate u kolektivni ponos i narodnu katarzu. Gatalica je istakao da je prva poratna generacija srpskih pisaca, među kojima su Miloš Crnjanski, Branislav Nušić, Stevan Jakovljević i mnogi drugi, svojim romanima doprinela izlečenju srpskog naroda i večnom pamćenju na ove najsvetlije trenutke srpske države i naroda u dvadesetom veku. Učenici i njihovi roditelji veoma su emotivno pratili predavanje i na kraju se zadržali u dužem razgovoru sa predavačem.

Ambasada Republike Srbije je bila realizator ovog projekta, na čemu se nastavnice Srpske škole u Sloveniji veoma zahvalne, kao i ocu Borislavu Livopoljcu koji je omogućio da se koristi prostor Parohijskog doma.