Početna Događanja U Marinu obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

U Marinu obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Protekle nedelje Dan primirja u prvom Svetskom ratu svečano je obeležen polaganjem venca na memorijalnoj ploči u Marinu, čime je odata počast svim srpskim žrtvama, kao i italijanskim dobrovoljcima koji su se priključili srpskoj vojsci tokom Velikog rata, preneli su predstavnici Srpske ambasade u Italiji, koji su prisustvovali ovom događaju. Takođe prisutni su bili gradonačelnik Marina sa članovima gradske uprave, porodice italijanskih dobrovoljaca, kao i đaci osnovnih škola iz Marina.

Porodice italijanskih dobrovoljaca Ćezarea i Uga Kolice i Artura Realija, koji su se priključili srpskoj vojsci boreći se na Babinoj glavi 20.08.1914, izrazile su veliko zadovoljstvo što Srbija nije zaboravila njihove pretke koji su dali živote boreći se njenu za slobodu. Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu održana je promocija knjige „Srpska pesma”, na kojoj su govorili gradonačelnik Marina Stefano Čeki, vojni izaslanik Srbije potpukovnik Branimir Marković, Đordano Merliko sa Univerziteta Sapijenca, istoričar Frančesko Leončini i zamenica gradonačelnika Marina Sabrina Menuči, istaknuto je u saopštenju Ambasade Srbije u Rimu.

Knjigu „Srpska pesma” napisao je poznati italijanski pisac i kompozitor Đovani Ermete Gaeta podstaknut ratnim podvizima srpskih vojnika na Solunskom frontu. Ambasada Republike Srbije u Rimu poklonila je određen broj knjiga gradskoj upravi Marina i školama čiji đaci su prisustvovali promociji.

Foto: Ambasada Srbije u Rimu