Početna Događanja Održana manifestacija „Nedelja posvećena Srbiji” na Univerzitetu Seiđo u Japanu

Održana manifestacija „Nedelja posvećena Srbiji” na Univerzitetu Seiđo u Japanu

Na Univerzitetu Seiđo u Tokiju održana je manifestacija „Nedelja posvećena Srbiji“ povodom jubileja 140 godina prijateljstva Srbije i Japana. Za tu priliku ambasadorka Srbije u Japanu Aleksandra Kovač održala je predavanje, kojem je prethodio sastanak sa predsednikom ove obrazovne ustanove Jošijukijem Sugimotom, na temu potencijalne saradnje sa univerzitetima u Srbiji i programima razmene studenata.

Univerzitet je organizovao i „Srpski kutak“ u studentskom salonu, gde su tokom cele nedelje izloženi neki od eksponata iz kolekcije Ambasade Srbije, među kojima su kopija japanskog prevoda pisma kralja Milana I Obrenovića upućenog caru Meiđiju 1882. godine i predmeti narodne radinosti.

Prezentacije o Srbiji održali su i prof. Mucumi Kišijama, koji je, u sklopu akademske razmene, tokom svojih studija boravio u Beogradu, i umetnica Akiko Koga, bivša studentkinja Univerziteta Seiđo i jedan od osnivača portala Moja Srbija na japanskom jeziku. Tokom predavanja, koje je održano u hibridnom formatu, ambasadorka Kovač govorila je o istoriji i kulturi Srbije i detaljno predstavila bilateralne odnose Srbije i Japana. Poseban segment bio je posvećen temi rodne ravnopravnosti u Srbiji i pravnom okviru koji reguliše ovu oblast, kao i ovom pitanju na globalnom nivou, navodi se u saopštenju Ambasade Republike Srbije u Japanu.

Foto: Ambasada Srbije u Japanu

Studenti su dodatno pokazali interesovanje za standarde i napredak koji je Srbija ostvarila u oblasti rodne ravnopravnosti i unapređenja prava žena, naročito u vezi sa obavljanjem izvršnih funkcija u javnom i privatnom sektoru, kao i za uticaj pandemije korona virusa na položaj žena. Predavanju je prisustvovao i predsednik Sugimoto zajedno sa nekoliko profesora ovog Univerziteta, profesori drugih obrazovnih ustanova, kao i zainteresovani građani. Tokom obilaska kampusa, ambasadorki Kovač predočena je informacija da je osnivač Univerziteta Masataro Savajanagi, koji je bio važna ličnost u japanskom obrazovnom sistemu, posetio Beograd tokom 1902. i 1903. godine, kao jedinu prestonicu u istočnom delu Evrope. Savanajagi je tokom svoje evropske turneje prikupljao informacije o obrazovnim metodama u drugim zemljama, istaknuto je u saopštenju Ambasade.