Početna Kultura Predstava „Dve žene i jedan rat” se prikazu sutra u Kulturnom centru...

Predstava „Dve žene i jedan rat” se prikazu sutra u Kulturnom centru Srbije u Parizu

Ljubitelji pozorišne umetnosti u Parizu mogu sutra (24.11.) u 19.30 pogledati predstavu „Dve žene i jedan rat” u Kulturnom centru Srbije (u Parizu). Prisutni će moći da dožive životnu priče dve dobrotvorke u Prvom svetskom ratu – Mabel Grujić i Jelenu Lozanić. Predstava se inače igra u Domu Jevrema Grujića u Beogradu.

Ovo je priča o prijateljskom odnosu dva naroda, srpskog i američkog, tokom Prvog svetskog rata i ogleda se kroz sudbinu dve žene, koje su višegodišnjim, strastvenim zalaganjem za Srbiju širile diplomatsku misiju širom sveta. Jedna je Amerikanka – Mabel Grujić zvana „srpska Jovanka Orleanka”, udata za srpskog diplomatu Slavka Grujića, a druga Srpkinja – Jelena Lozanić, kasnije udata za najvećeg američkog dobrotvora srpskog naroda Džona Frotingama.

Za Mabel Grujić prepričavalo se kako je okupila i ujedinila američke dame iz visokog društva da pletu vunene čarape za srpske vojnike na frontu i sa svojim usvojenim narodom prešla Albaniju, tokom čega je zauvek izgubila šansu za potomstvom. Zajedno sa Mihajlom Pupinom gradila je domove za napuštenu srpsku siročad. Njenom predavanju o stradanju srpskog naroda na Univerzitetu Prinston prisustvovalo je više od 4.000 studenata, kao i Vudro Vilson, koji postaje njen veliki prijatelj. Jedna od najvećih zasluga ovog srpsko-američkog para Mabel i Slavka Grujića jeste obezbeđivanje tadašnjih 100 hiljada dolara od Кarnegi fondacije, za izgradnju Univerzitetske biblioteke u Beogradu. Sa druge strane – Jelena Lozanić, ćerka prvog rektora Beogradskog univerziteta Sime Lozanića, bila je veliki borac za ženska prava, a tokom rata dobrovoljna bolničarka koja se brinula o ratnoj siročadi. Кao predstavnica jugoslovenskog Crvenog krsta, tokom rata, od 1915. do 1920. godine, odlazi u veliku humanitarnu misiju za pomoć Srbiji u Ameriku. Upravo tamo upoznaje svoju najveću ljubav – Džona Frotingama, Ovaj zaboravljeni američki dobrotvor je poklonio Srbiji u vidu donacija iznos od čak četiri državna budžeta naše zemlje iz 1915. godine i odhranio preko 600 dece iz Vranja i okoline.
Predstava je urađena po tekstu Jelene Кajgo i u režiji Aleka Conića. Uloge tumače Vjera Mujović, Marija Bergam i Petar Arsić.

Foto: Dom Jevrema Grujića