Početna Događanja U Inzbruku prikazan film „Sećamo se samo sutrašnjice – sećanje na Dianu...

U Inzbruku prikazan film „Sećamo se samo sutrašnjice – sećanje na Dianu Budisavljević”

U organizaciji austrijskog grada Inzbruka u bioskopu Leokino održana je premijera dugometražnog dokumentarnog filma  posvećenog Diani Budisavljević, ženi koja je tokom Drugog svetskog rata spasila preko 10.000 pretežno srpske dece od genocida u logorima smrti tadašnje fašističke Nezavisne Države Hrvatske.

Film pod nazivom „Sećamo se samo sutrašnjice – sećanje na Dianu Budisavljević”, režirao je Nikola Nađ, koji je ovim projektom dobio nagradu „Gedenk_potenziale 2022“ grada Inzbruka. Na premijeri je, pored predstavnika grada Inzbruka, srpskog pravoslavnog sveštenstva iz Tirola, predstavnika SPOJI, kao i mnogobrojne publike koja je ispunila salu do poslednjeg mesta, kao specijalni gost bila i Jelena Radojčić, koju je kao devojčicu spasila Diana Budosavljević, a po čijoj je životnoj priči snimljen igrani film „Dara iz Jasenovca”.

U filmu se radi o sećanju na Dianu Budisavljević (rođenu Obekser), Austrijanku iz Inzbruka udatu za srpskog lekara u Zagrebu, koja je tokom Drugog svetskog rata spasila preko 10.000 pretežno srpske dece od genocida u logorima smrti tadašnje fašističke Nezavisne Države Hrvatske.

Film predstavlja i svojevrsnu sažetu retrospektivu o javnoj raspravi o tekstu na njenoj spomen-ploči, koja je tokom 2020. godine poprimila čak i međunarodne razmere. Tome je posebno doprineo SPOJI argumentima zasnovanim na činjenicama, koji je 2010. godine zajedno sa Socijaldemokratskim pokretom oslobodilaca Tirola pokrenuo inicijativu postavljanja spomen-ploče na Dianinoj rodnoj kući u Inzbruku.

U filmu govore svedoci tog vremena, Jelena Radojčić i Dušan Jerinić, koje je Diana spasila kao decu, ali i poznata lica iz Inzbruka, Beča i Zagreba, među kojima je i mr Vladimir Vlajić, jedan od osnivača SPOJI-a i pokretač Austrijske službe sećanja u Srbiji.

Ovom prilikom predstavnici Srpske pravoslavne omladine iz Inzbruka (SPOJI) još jednom žele da čestitaju gradu Inzbruku na hrabrosti za istinskom kulturom sećanja, kao i na spremnosti za konstruktivnom javnom raspravom koja je trajala skoro čitavu 2020. godinu, da se u tekstu na spomen ploči ipak spomene identitet spašene srpske dece. To se postiglo uz nezavisnu konsultaciju prof. Ulfa Brunbauera sa Univerziteta u Regensburgu. Spominjanje identiteta spašene dece na spomeni ploči u Inzbruku čini  se najispravnijoj po najaktuelnijim istorijskim saznanjima, koja potvrđuju da je Diana spasila preko 10.000 srpske dece koja su bila žrtve agresivne rasne politike ustaša, kao i dvoje hrvatske dece čiji su roditelji bili partizani, dakle žrtve političkog revanšizma, a savremena kultura sećanja podrazumeva jasno imenovanje kako počinilaca tako i žrtava, istakli su predstavnici SPOJI.

Spomen-ploča posvećena Diani Budisavljević i njenim pomagačima, postavljena je u aprilu 2021. na njenoj rodnoj kući u ulici Marije Terezije u samom centru Inzbruka.

Foto: arhiva Spoji