Početna Događanja U Kelnu dodeljen orden svešteniku Neđi Janjiću

U Kelnu dodeljen orden svešteniku Neđi Janjiću

Protojerej-stavrofor Neđo Janjić, arhijerejski zamenik i paroh kelnski na obeležavanju slave kapele Sv. Arsenije Sremac, slave omladinske zajednice parohije u Kelnu dobio je orden fondacije Vožd Đorđe Stratimirović i Centra za razvoj Šajkaške. Orden je uručen za izuzetne doprinose u očuvanju Srpske kulture, nacionalnog identiteta, organizacije Srpske zajednice u dijaspori i obavljanju svešteničke dužnosti, kroz dugi niz godina. Visoko priznanje – Krst Vožda Đorđa Stratimirovića – svešteniku Janjiću dodelio je prof. Ivan Stratimirović.

„Tom prilikom izgovorene su besede, pozdravi i čestitke koje su samo delimično uspele da opišu podvig za koji naš dragi otac, pastir, prota, dostojno prima i ovo odlikovanje nakon što je već odlikovan i od strane SPC visokim odlikovanjima, što sve ukupno zaslužuje svaku čast, pohvalu i radost da imamo takvog sveštenika koga sam Bog među nama proslavlja za njegovo požrtvovanje i trud”, istakao je protojerej Mladen Janjić.

Dodeljivanje ordena protojereju stvaroforu Neđi Janiću
Foto: CO Keln

Pre uručivanja ordena proslava velikog među svetima, Arsenija Sremca, otpočela je svetom liturgijom koju je predvodio protojerej-stavrofor Neđo Janjić, uz sasluživanje protojereja-stavrofora Danila Radmilovića, Slobodana Radojčića iz Surčina, protojereja-stavrofora Arsenija Arsenijevića iz Beograda, i protojereja Marka Mirkovića iz Čačka, protojereja Mladena Janjića, paroha kelnskog, i đakona Nenada Jovanovića iz Beograda, uz molitveno prisustvo sveštenika Trajčeta Grozdanova, paroha Makedonske pravoslavne parohije u Kelnu i u prisustvu velikog broja vernog naroda.

U parohijskom domu gde su ugošćeni svi prisutni, priređen je bogat duhovni program. „Besede, čestitke, nacionalne i narodno crkvene pesme, operske arije i guslanje dovele su atmosferu do potpune pobede ljubavi koja je preispunila srca svih prisutnih”, istakao je sveštenik Mladen Janjić uz reći zahvalnosti dragim gostima – svima koji su bili, kao i svima koji duhovno pomažu rad parohije.

Foto: CO Keln