Početna Događanja U Beču održan osmi po redu Muzički festival „Zlatna pčela”

U Beču održan osmi po redu Muzički festival „Zlatna pčela”

U austrijskoj prestonici, poslednjeg dana novembra, održan je osmi po redu Muzički festival za decu i mlade Zlatna Pčela u organizaciji Udruženja A:Kultura iz Beča, koje vodi Milorad Samardžija. „Još pre zvanične najave Festivala stizala su pitanja na adresu društva „kada i gde će biti održan Festival”, što je društvo, za dosadašnje aktiviste, učesnike, pedagoge ali i za roditelje znak priznanja za uloženi trud i postignute rezultate”, istaknuto je u Udruženju A:kultura Beč.

Festival se sastojao od takmičenja učenika osnovnih i srednjih muzičkih škola kao i učenika koji imaju profesionalne muzičke pedagoge. Pravo učešća imali su đaci od 5 do 18 godine, u svim kategorijama – što znači, mogli su se koristiti svi instrumenti, kao i solo, grupno i horsko pevanje.

Festival je održan u svečanoj sali magistrata u 15. Bečkom okrugu, koji osim lepog arhitektonskog izgleda i dobre logistike odlikuje i izuzeta akustika. Pomenuti uslovi su za održavanje ovakvog muzičkog događaja od velikog značaja.

Kako je istakao predsednik udruženja Milorad Samardžija, prisutne su toplim rečima punim hvale, pozdravili dugogodišnji prijatelji društva, predsedik komisije za kulturu 15. Bečkog okruga, Alfred Masfeld kao i predsedik opštine Ditmar Baureht.

„Festival odlikuje i sa nekoliko posebnosti koje su omiljene kako kod učesnika tako i kod publike. Jedan je da se svaki učesnik i pedagog, sa nekoliko rečenica predstave, čime već dobijaju prvi spontani aplauz. Numere koje učesnici i takmičari izvode su vremenski ograničene na 2 minuta, a promene učesnika dobro koordinisane tako da dinamika programa na sceni utiče da svaki festival traje „prekratko”, pojasnio je Samardžija.

Foto: FB A:Kultura Beč

On je dodao da se pedagozi, u ulozi žirija, potrude, da kod svakog učesnika Festivala otkriju i pohvale ono najbolje, tako da sva deca dobiju posebnu pozitivnu kritiku i diplomu za učešće.

„Sale su popunjene do poslednjeg mesta, atmosfera je sjaja a radost velika, najviše kod učesnika i pedagoga. Mada i roditelji ne kriju radost, naprotiv. Pažljivo prate i burno pozdravljaju svakog učesnika” rečeno je u Udruženju A:Kultura iz Beča.

Na ovom festivalu nastupili su Mali hor Prosvjete iz Beča pedagoga Vere Simić, učenici pedagoga škole harmonike Nikole Zarića, Gulce Gigor, Gokce Remes, Baizit Lioglu. Četrdesetak  mladih muzičara su se smenjivali na sceni, družili, razmenjivali iskustva i dobru energiju.

„Deca i mladi predstavili su širok muzički opus, od klasike, preko dečijih pesama pa sve do narodnih melodija. U ime učesnika i članova A:Kulture i u svoje lično ime, najsrdačnije se zahvaljujemo opštini 15. Bečkog okruga na podršci, svima koji su nam pomogli da ovaj jedinstveni događaj doživi ovakve trenutke”, dodao je Milorad Samardžija uz komentar da su pripreme za naredni koncert već uveliko počele.