Početna Događanja Proslavljena parohijska slava na Švarcvaldu

Proslavljena parohijska slava na Švarcvaldu

Crkvena opština i parohija Švarcvald u Filingen-Šveningenu u Nemačkoj, svečano je proslavila svoga patrona i molitvenika Svetog arhangela Mihaila. Liturgiju su služili protojerej-stavrofor Aleksandar Škorić, arhijerejski namesnik za Južnu Nemačku, paroh karlsrueški, protojerej Bratislav Božović, nadležni paroh protojerej-stavrofor Milenko Marković i Saša Ristov, protođakon eparhije bregalničke. Besedu na ovaj veliki dan i praznik za parohiju u Švarcvladcu odražao je otac Škorić. Svečanost je nastavljena u svetosavskoj sali, pored hrama uz slavski obred. Osveštana su slavska obeležja ovogodišnjih kumova i prerezan je slavski kolač. Kako dolikuje tradicija, izabrani su kumovi za narednu godinu. To su članovi porodica Laković, Makragić, Pešev i Nikolić.

Crkvenu slavu posebno su ulepšali članovi crkvene folklorne sekcije Arhangel, koji postoje pri hramu. Oni su izveli nekoliko srpskih izvornih pesmama, a predstavili su se i spletom narodnih kola. Bogat ručak za sve pripremljen je trudom i požrtvovanjem domaćina i kumova slave, članica Kola srpskih sestara Sveta Jelena Dečanska, kao i predstavnika Crkvenog odbora parohije za centralni Švarcvald.

Sa željom i nadom na novi susret, na kraju proslave sveštenik Milenko se još jednom zahvalio svima koji su pomogli organizovanje parohijske slave. 


Foto: CO Švarcvald