Početna Događanja Episkop Andrej služio na praznik Vavedenja u Velsu

Episkop Andrej služio na praznik Vavedenja u Velsu

U nedelju, 04. decembra 2022. godine, episkop austrijsko-švajcarski  Andrej služio je svetu arhijerejsku liturgiju u Velsu na praznik Vavedenja Presvete Bogorodice, kada je ova parohija po prvi put proslavila hramovnu slavu. Arhijereju su sasluživali: arhijerejski namesnik za srednju Austriju protojerej Slaviša Božić iz Beča, starešina hrama protojerej Nikola Skopljak, protojerej Predrag Gajić – klirik Eparhije austrijsko-švajcarske, kao i đakoni Dragan Kerčulj i Aleksandar Dmitrović iz Beča.

Liturgiju su pratili pojci iz Beča, koji su za ovu priliku specijalno došli u Vels, pod rukovodstvom profesorke Nine Sofronski iz Lozane. Hram je u potpunosti bio ispunjen vernim narodom koji je željno iščekivao ovaj radosni dan, kada se toržestveno proslavio veliki praznik Presvete Bogorodice. Pre pričešća, vladika Andrej je u svojoj pastirskoj besedi najpre iskazao oduševljenje zbog velikog broja prisutnog i izuzetno blagodarnog naroda, koji je svojim prisustvom i zagrejanim srcima doprineo svečanosti sabranja i zajedničke molitve – „došavši u ovaj hram, draga braćo i sestre, na veliki Bogorodičin praznik, vi ste ga ovde ispunili velikom molitvom i velikom toplinom”, naglasio je episkop Andrej. „Pored upućenih reči ukrepljenja i blagonaklonosti, Vladika Andrej je govorio o tajni praznika ali i o primeru koji nam je dala Presveta Bogorodica, koja je po prirodi sluškinja Božija ali je po blagodati Mati Božija, te time i naša Zastupnica pred Gospodom”, prenela je Eparhija austrisjko-švajcarska.

Foto: CO Vels

Prerezan je i osvećen slavski kolač ovogodišnjih domaćina Dejana i Snežane Jaguzović. Na kraju arhijerejske liturgije, episkop je, poželevši svima snagu i ukrepljenje, prizvao blagoslov na sve prisutne, pohvalivši ih za njihov trud koji uznose Gospodu daleko od svoje domovine. „Posebno je značajno to što su vernici u velikom broju došli na liturgijsko sabranje koje se služilo u hramu koji je ustupljen samo na trenutno korišćenje zarad potreba bogosluženja, a što su parohijani zbog svog velikog strpljenja i dokazanog poverenja i zaslužili – nije nikome ostala sakrivena vera koju ima naš narod”, naglasio je vladika Andrej, koji se zahvalio i Paulusu Valu iz organizacije Pro Orijente, koji izuzetno podržava naš narod i koji je izrekao da je vera parohijana u Velsu za svako divljenje. Na samom kraju se svima, a naročito episkopu zahvalio protojerej Nikola Skopljak, zbog toga što je preosvećeni vladika izdvojio svoje vreme da poseti parohiju Vavedenja Presvete Bogorodice na ovaj veliki dan. U trpezi ljubavi učestvovali su svi prisutni. Bogat ručak spremile su vredne parohijanske, zahvaljujući kojima su se, kao što je naglasio vladika Andrej „svi osećali, kao kod svoje majke”.