Početna Informacije Obeležavanje slave Morave iz Štutgarta (17.12.) i humanitarna akcija „Za decu Srpske“

Obeležavanje slave Morave iz Štutgarta (17.12.) i humanitarna akcija „Za decu Srpske“

Srpsko humanitarno i kulturno društvo Morava iz Štutgarta poziva na proslavu svoje klupske slave Sv. Andreja, kao i učestvovanje u humanitarnoj akciji, koju sprovodi „Za decu Srpske”.
Slava će se održati u subotu 17. decembra u Turn und Sporthalle Degerloch, Albstrasse 70 (70597 Stuttgart), a ulaz je od 16 časova. U programu učestvuju igrači Sloge iz Štutgarta dok će prisutne u zabavnom delu zabavljati članovi Ksenon benda kao i Dejan Pavlović i Svetlana Big mama)
Ulaz sa večerom je 15 evra. Prihod je namenjen za nabavku senzora „Za decu Srpske”. Ova akcije se sprovodi u saradnji sa udruženjem DiabetNo1 iz Banja Luke.

„Na inicijativu prijatelja našeg udruženja, povodom svetskog dana dijabetesa (14.11.) pokrenuta je humanitarna akcija „Za decu Srpske”, kojom želimo da skrenemo pažnju na ovaj zdravstveni problem”, istakli su predstavnici uprave udruženja Morava.

„U našoj otadžbini se iz godine u godinu povećava broj dece sa ovom podmuklom bolešću, a ove godine, oko 600 dece mora primenjivati određene mere kontrole nivoa šećera u krvi. Život sa dijabetesom nije jednostavan ni za  odrasle, a za decu je posebno mučno svakodnevno bocanje i kontrola fizičkih aktivnosti kao i poseban režim ishrane”, dodali su Moravci.

Pored posebnih pravila i svakodnevne torture sa merenjem nivoa šećera u krvi, postoji konstantna opasnost od ekstremnih vrednosti nisko šećera, tokom sna recimo, koje mogu biti opasne po život, zbog mogućnosti pada u komu, pravi horor za roditelje koji imaju decu sa ovim potrebama. Postoji jedna lepa mogućnost ublažavanja ovih problema i popravka uslova za život, tako što se vrši konstantno merenje i ima kompletan uvid u trenutne vrednosti na elegantan i bezbolan način – putem senzora za merenje sa bezkontaktnim očitavanjem. Na žalost cena ovih senzora nije mala (oko 60 evra) i nabavka istih je veliki trošak vremena i resursa. Vek trajanja jednog senzora je 14 dana, tako da na godišnjem nivou predstavlja enorman trošak, koji mnoge porodice ne mogu da izdvoje iz svoj budžeta.

„Cilj naše akcije je nabavka senzora i omogućavanje jedne vrste normalnosti najmanjima, naročito onim porodicama koje nemaju velike finansijske mogućnosti. U realizaciji akcije koristimo informacije i kontakte, koje smo dobili od nama prijateljskog udruženja DiabetNo1iz Banja Luke, koje okuplja pacijente, njihove porodice i prijatelje. Udruženje nudi savetodavnu i edukativnu pomoć svima kojima je potrebna a učestvuje u projektima ili samostalno sprovodi različite akcije, kako bih život sa dijabetesom učinili što jednostavnijim”, poručila je uprave Morave, koja je ujedno pozvala i sve koji mogu da doniraju novac „Za decu Srpske” na u flajeru istaknutom računu.