Početna Događanja Radio Mladost iz Švajcarske proslavio 25 godina postojanja

Radio Mladost iz Švajcarske proslavio 25 godina postojanja

Članovi i prijatelji radija Mladost iz Švajcarske, obeležili su, minulog vikenda u kulturnom zdanju Đura Jakšić, u boemskoj četvrti Skadarlija u Beogradu, četvrt veka postojanja. Za ovaj veliki jubilej koji svoj program emituje na srpskom jeziku sa švajcarskog kanala K izveden je dvočasovni program u kome su učestvovali eminentni izvođači. To su bili sjajni igrači nacionalnog ansambla Kolo sa spletom igara iz Srbije, zatim predivni pevači Milana Aničić, Jasna Đokić i Andrija Kalabić-Kalaba. Svojim sjajni izvođenjem jubilej radija uveličala je mlada ali perspektivna Neda Nikolić solista na  fruli. Pevački ansambl Ogrlica od bisera ogranak ansambla Đerdan sa rukovodiocem Jasnom Milanović uz muzičku pratnju Boška Perića, koji decenijama čuvaju i neguju tradicionalnu narodnu muziku sa svoja tri spleta „prošetali „su našom lepom Srbijom.

Čula se i lepa pisana reč, za to su zaslužni pesnici iz Švajcarske , Zoran Jovanović i Suzana Anđelković, kao i Olivera Šutulić, iz matice. Zatim predstavili su se Radovan Puletić, aforističar i satiričar Radoje Blažić kao i pesnikinja Milijana Božić.

Proslavi su prisustvovali mnogi naši ljudi iz Švajcarske među njima i predsednik Srpskog kulturnog saveza Zvonimir Jovanović, predsednik Saveza srpskih folkloraša Švajcarske Nenad Milenković kao i predsednica Udruženja srpskih žena Dr. Draga Ljočić, Vesna Kravar.

O radiju i njegovom značaju kao i saradnji sa srpskom zajednicom govorili su Vesna Kravar i Zvonimir Jovanović, dok su program vodili Jelena Matić i Darko Milošević.

Foto: arhiva A. Krasojević

„Veče je proteklo u lepoj i prijatnoj atmosferi.  Jubilej našeg radija proslavljen je prvo u Švajcarskoj, a sada smo ga obeležili i ovde u matici. Ovo divno veče u boemskoj Skadarliji, uz izuzetan program su osmislili i upriličili scenaristi Milijana Božić i Radoje Blažić”, istakla je urednica radija Anđelka Krasojević . Ona se ujedno zahvalila svim učesnicima u programu jer su svi dali svoj doprinos jubileju radija bez ikakve materijalne nadoknade, baš kako i radio Mladost funkcioniše sve ove godine.

„Radio Mladost slušam redovno od kako su počeli da se emituju i preko interneta”, rekla je Milanka Vujičić iz Sremske Mitrovice, koja je bila među gostima ovog jubileja. „Sve vreme svoga trajanja radio aktivno učestvuje u negovanju tradicije, oživljavanju i čuvanju kulturne baštine, jezika i svega ostalog što čini identitet jednog naroda. Zvuci i reči koji dopiru putem talasa ovoga radija, pravi su melem za dušu za sve njegove slušaoce, zbog toga ovaj mediji živi , raste i razvija se u kontinuitetu, a za to je svakako zaslužna gospođa Krasojević, koja je svojom voljom, neiscrpnom energijom i znanjem uspela da  poveže sve važne faktore i da uključi u rad sposobne i motivisane ljude”, dodala je Milanka.

„Program je bio izuzetan, vrlo lepo osmišljen, raznovrstan , sadržajan i zabavan. Ovaj radio je potreba i spona između naše dijaspore i matične države”, naglasio je Goran Pavlović, urednik Radio televizije Vojvodine koji vodi emisiju Naši u svetu.

Uz  prigodno posluženje, razgovor i druženje je proteklo u divnoj atmosferi i potrajalo je do duboko u noć.