Početna Događanja U Tokiju održan koncert povodom 140 godina prijateljstva Srbije i Japana i...

U Tokiju održan koncert povodom 140 godina prijateljstva Srbije i Japana i prvo predavanje „Srbija u očima Japana”

U Ambasadi Republike Srbije u Tokiju održan je koncert povodom 140 godina prijateljstva Srbije i Japana, u saradnji sa Svetskom asocijacijom profesora klavira (WPTA) u Japanu i Asocijacijom za promociju muzičke razmene Japan – Srbija.

Na koncertu su nastupili mladi pijanisti, pobednici takmičenja Svetske asocijacije profesora klavira u Japanu, koji su zajedno sa članovima žirija izveli i nekoliko dela poznatih srpskih kompozitora – Aleksandra Vujića, Miloja Milojevića i Marka Tajčevića.

Ambasadorka Aleksandra Kovač zahvalila je koorganizatorima na dugogodišnjoj saradnji i njihovoj ulozi u jačanju kulturnih veza između dve zemlje i naroda. Posebno je spomenula predsednicu WPTA Japan, pijanistkinju Riku Fukudu, koja od svoje prve posete Srbiji 2013. godine neumorno radi na unapređenju muzičke saradnje.

Početkom nedelje takođe u Ambasadi Republike Srbije u Tokiju održano je prvo u nizu predavanja pod nazivom Srbija u očima Japana, na kojima će japanskoj publici biti predstavljeno na koje sve načine i u kojim oblicima Srbija inspiriše pojedince u Japanu.

Tema inauguracionog predavanja bila je „Srednjovekovna Srbija kroz vizuelnu umetnost”, a glavne govornice bile su istoričarka umetnosti Saći Šimada i manga umetnice Jo Namiki i Jagumo Cuđi, prenela je Ambasada Srbije u Japanu.

Ambasadorka Aleksandra Kovač istakla je da ovaj ciklus započinjemo u godini u kojoj slavimo 140 godina prijateljstva Srbije i Japana, čije su bilateralne veze uspostavljali i produbljivali upravo pojedinci koje su dve ovako udaljene kulture i dva posve različita identiteta uzajamno opčinjavali.

Izrazila je zahvalnost profesorki Saći Šimadi, stručnjaku za srednjovekovnu Srbiju, koja je govorila o porodičnoj istoriji loze Nemanjića, predstavljenoj na freskama u Kapeli kralja Dragutina u Manastiru Đurđevi stupovi, komponenti dobra „Stari Ras i Sopoćani” sa Liste svetske baštine Uneska.

Ambasadorka Srbije u Japanu Aleksandra Kovač
Foto: Ambasada Srbije u Japanu

Podvukla je značaj dva značajna projekta restauracije fresaka u kojima je učestvovala Šimada – u spomenutoj Kapeli kralja Dragutina i u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Velikom Krčimiru, a koji su realizovani prošle i ove godine, uz finansijsku podršku Fondacije Sumitomo i kompanije Kinćo, na čijem čelu je počasni generalni konzul Republike Srbije Naohide Uejama.  Zahvalila se i umetnicama Jo Namiki i Jagumo Cuđi na predstavljanju simbola i inspiracije koju su pronašle u srpskoj srednjovekovnoj estetici i koje su uvrstile u svoj onlajn manga strip „Florina bela svadba”.

Ambasadorka Kovač je istakla da je raduje otkriće da manga, koju vole mladi i u Srbiji, može da bude mesto dodira i preplitanja naših kultura. Nakon prezentacija priređen je koktel za zvanice, među kojima su bili počasni generalni konzul Uejama, predstavnici Fondacije Sumitomo, brojni književni urednici, istoričari umetnosti, pisci, ilustratori, manga umetnici, fotografi i poštovaoci srpske kulture i umetnosti, prenela je Ambasada Srbije u Tokiju.