Početna Događanja U Vašingtonu održano „Srpsko kulturno popodne”

U Vašingtonu održano „Srpsko kulturno popodne”

U Ambasadi Republike Srbije u Vašingtonu održano je „Srpsko kulturno popodne” na kojem je američkoj javnosti, supružnicima i partnerima članova diplomatskog kora predstavljena srpska likovna, vajarska i muzička scena na preseku generacija.

Događaj, čiji je domaćin bila supruga ambasadora Andrijana Đurić, održan je u dva dela: prvi deo činila je grupna izložba slika i skulptura devetoro srpskih savremenih umetnika nazvana „Pronalaženje načina” („Finding a Way“), dok su u drugom delu gosti imali priliku da poslušaju dela srpskih kompozitora u izvođenju Milice Sekulić, naše uspešne pijanistkinje iz Merilenda, prenela je Ambasada Srbije u Sjedinjenim američkim državama.

„Izložba je plod zajedničke vizije, truda i kreativnosti Marije Milošević, direktorke galerije Art For All iz Beograda i kustosa izložbe, i Elizabet Eskobar, supruge specijalnog američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, koje su se obratile u svojstvu specijalnih gošći. Pročitavši pesmu koju je napisala u znak sećanja na boravak u Srbiji, Elizabet Eskobar govorila je i o ličnom doživljaju srpske kulture i umetnosti sa kojima je imala priliku da se upozna tokom službovanja svog supruga u Ambasadi SAD u Beogradu”, dodato je u saopštenju Ambasade.

Marija Milošević je obrazložila umetnički koncept projekta u kontekstu međunarodne razmene ideja i globalne vidljivosti, ukazavši pri tome na simboliku pronalaženja puta koji umetnici u Srbiji prelaze od ideje do materijalizacije, i pronalaženja načina za individualnu afirmaciju umetnika kroz profesionalnost, posvećenost i odricanje.

Jedinstvenost događaja ogleda se u činjenici da je prvi put u ovoj formi objedinjeno predstavljanje više vrsta umetnosti iz Srbije kroz svojevrstan spoj muzičkog stvaralaštva u periodu od HIX do HHI veka sa prikazom savremene likovne umetnosti.

Foto: Ambasada Srbije u Vašingtonu