Početna Događanja U Ljubljani u Parohijskom domu obeležen dečiji praznik Detinjci

U Ljubljani u Parohijskom domu obeležen dečiji praznik Detinjci

Srpska pravoslavna crkvena opština u Ljubljani obeležila je na svečan način veliki dečiji praznik Detinjce. Kako su preneli sveštenici „polaznici pravoslavne veronauke i škole srpskog jezika su ispunili sve nivoe Parohijskog doma i sve pore naših srca”.

„U subotu je održana, sada već tradicionalna, Božićna radionica za decu na kojoj je oko sedamdesetak malih kreativaca izradilo unikatne Božićne aranžmane. Badnjak, slama, ikone, čestitke, razni plodovi  i šareni ukrasi su se sa lakoćom slagali u jedinstvene celine koje će ukrasiti Božićne trpeze naših parohijana, a sredstva prikupljena od njihove prodaje će i ove godine pomoći onima kojima je pomoć potrebna”, dodato je u saopštenju Crkvene opštine u Ljubljani.

Sav potreban repromaterijal za izradu ukrasa je tradicionalno obezbedila Crkvena opština uz donaciju vernika, „a za miris domaćih kolača i peciva, koji je dopirao iz prostora u kom su se stvarali ukrasi, su se potrudile porodice učesnika radionice”.

Mališani su, kako je istaknuto, pokazali svoju solidarnost i spremnost da pomognu svojim vršnjacima kojima je pomoć bila potrebna, što je „najlepši ukras koji se izradio ovoj radionici”.

U nedelju, na praznik – Detinjce, učenici koji pohađaju časove veronauke, „ulaskom u svečanu salu Parohijskog doma, vezani su konopcem, baš onako kako nalaže tradicija, podsetili su sve prisutne parohijane, okupljene na nedeljnom ručku, na značaj ovog praznika i probudili im mnoge lepe, pomalo zaboravljene, uspomene iz detinjstva”, preneto je u Crkvenoj opštini u Ljubljani.

„Oslobodili su se zvonkim glasovima punim stihova i nota, te zvukovima sa harmonike, posebno naučenim samo za taj nastup. Sa tim su zadužili sve prisutne roditelje za predstojeća dva praznika. Kako su se zajedno složili – roditelji moraju za svoje praznike pokazati isti trud da bi bili odvezani”.

Sav program ovog nastupa je osmišljen i uvežban na časovima veronauke koji se održavaju nedeljom u Parohijskom domu, a koje i ove školske godine pohađa veliki broj dece.

Foto: CO Ljubljana