Početna Događanja Pokloni za đake, koji pohađaju veronauku u Crkvenoj opštini Gmunden-Feklabruk

Pokloni za đake, koji pohađaju veronauku u Crkvenoj opštini Gmunden-Feklabruk

Na praznik začeća Svete Ane, deca koja pohađaju časove pravoslavne veronauke u okruzima Gmunden i Feklabruk u Austriji prisustvovala su svetoj liturgiji u hramu u Gmundenu. Protojerej Nikola Pantić, nadležni paroh, služio je na nemačkom i srpskom jeziku, jer veronauku, pored Srba, pohađaju i učenici drugih narodnosti, među kojima su Rumuni, Bugari, Ukrajinci, Gruzijci, Grci… Sva deca koja su krštena, bila su pozvana na pričest.

U svojoj besedi na nemačkom jeziku protojerej Pantić poručio je najmlađima da je važno „da sutradan u životu budu dobri ljudi, ali pre svega dobri hrišćani, da dolaze u crkvu, da ne zaboravljaju svoju veru i da je svedoče na svakom koraku pokazujući ljubav kako prema bližnjima, tako i prema neprijateljima svojim, kao što nam Hristos svojim primerom i životom svedoči”.

Prisutnima pre svega najmlađima se potom obratio i veroučitelj Miloš Mirković, koji se u svoje i ime kolege (takođe veroučitelja u parohiji Gmunden) Dejana Radovića, zahvalio deci koja su se u velikom broju odazvala ovom pozivu, „jer veronauka nije mrtvo slovo na papiru ili teorija koja se u učionici predaje, već je živa vera koju dokazujemo dolaskom u crkvu i uzimanjem učešća u svetim tajnama”.

Nakon nafore, deci su podeljeni poklončići, koje su pripremili članovi Crkvene opštine Gmunden-Feklabruk.

Foto: arhiva Crkvene opštine Gmunden-Feklabruk