Početna Događanja Jubileji, proslave i nagrade – aktivnosti učenika Srpske dopunske škole u Sloveniji

Jubileji, proslave i nagrade – aktivnosti učenika Srpske dopunske škole u Sloveniji

Period od jesenjeg do novogodišnjeg raspusta u srpskoj školi u Sloveniji bio je ispunjen bogatim nastavnim i vannastavnim aktivnostima. Radili smo mnogo i ozbiljno. Osim toga, učestvovali smo u različitim proslavama srpskih kulturnih društava i u pojedinim humanitarnim akcijama, a možemo se pohvaliti i nagradama sa takmičenja.

Pored već tradicionalnih novembarskih tema kakve su život i rad Vuka Stefanovića Karadžića i Dan primirja u Prvom svetskom ratu, na časovima su obrađene i narodne poslovice, narodne bajke, „Ježeva kućica” Branka Ćopića, lekovito bilje, praznici, srpske slave…, a sve to kroz zadatke iz razumevanja pročitanog, pravljenje mapa uma, dramatizaciju, crtanje, animirane filmove. Prigodno smo obeležili i stotu godišnjicu rođenja Duška Radovića i odlazak Milovana Danojlića, dva besmrtnika srpske književnosti za decu. A pravljenje novogodišnjih čestitki i ukrasa upotpunilo je praznično raspoloženje pred novogodišnji raspust.

U okviru manifestacije „Na krilima reči”, učenice i učenici dopunske nastave na srpskom jeziku družili su se sa piscem Aleksandrom Gatalicom. Kao dobitnik NIN-ove nagrade za roman „Veliki rat”, pisac Gatalica je bio pravi sagovornik za obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu, u Parohijskom domu u Ljubljani. Aleksandar Gatalica je govorio o tome kako nastaje knjiga u biblioteci „Miran Jarc” u Novom Mestu. Sa druge strane, naši đaci su kroz pevanje, recitovanje i glumu pokazali šta oni znaju o ovim temama, a imali su prilike i da pisca pitaju o svemu onome što ih je dodatno zanimalo.

Foto: Srpska škola u Sloveniji

Nastavljena je uspešna saradnja sa srpskim kulturnim društvima u Sloveniji. Đaci dopunske nastave na srpskom jeziku učestvovali su na priredbi u okviru tradicionalne manifestacije „Dani srpske kulture” Kulturnog društva Brdo u Kranju, kao i u veličanstvenoj proslavi tridesete godišnjice Srpskog prosvetnog društva „Nikola Tesla” u Postojni, u kojoj je učestvovalo 270 izvođača pred 600 gledalaca. Proslavi su prisustvovali i ministar Đorđe Milićević, zadužen za dijasporu, i ambasadorka Srbije u Sloveniji Zorana Vlatković. Prethodnog dana oni su posetili časove dopunske nastave na srpskom jeziku u Parohijskom domu u Ljubljani, a narednog dana obeležavanje 15. godišnjice Akademskog kulturnog društva Kolo u Kopru. Na Svetski dan deteta Srpsko kulturno društvo Mihajlo Pupin našim đacima u Ljubljani poklonilo je lutkarsku predstavu „Putujući cirkus trapave Avgustine”, kojom su mlađa deca bila posebno oduševljena. Pored toga svi su mogli da se počaste domaćim kolačima. A nagrađene su dve devojčice koje su najbrže rešile zagonetku „Šta može da preleti malo selo, ima perje, a nije ptica?”.

Rado smo se odazvali pozivu Srpske pravoslavne crkvene opštine Ljubljana da od badnjaka i raznih drugih svetlucavih i šarenih materijala napravimo božićne aranžmane koji su prodati u okviru humanitarne akcije na Detinjce. Naši đaci su uživali u mogućnosti da sami kreiraju ukrase, istovremeno učeći o važnosti solidarnosti.

Sa manifestacije Na krilima reči u Novom Mestu
Foto: Srpska škola u Sloveniji

Mnogo su nas obradovala izuzetna postignuća naših đaka na dva konkursa. Na Strip-festu „Fantazija uma” Milica Višekruna iz Ljubljana osvojila je 1. mesto, a Nika Sredojević iz Kranja dobila pohvalu, dok je Lazar Pavlović, osvojio 3. mesto za svoju „Izokrenutu priču”, na istoimenom konkursu Dečjeg kulturnog centra Beograd, posvećenom Branku Ćopiću, tako da će se njegova priča naći u elektronskom časopisu „Čika Jova Zmaj”.

Takođe, obradovalo nas je i to što je Osnovna škola Kopar nabavila knjige na srpskom jeziku za svoju školsku biblioteku.

Možemo reći da smo zadovoljni svim onim što smo do sada uradili, a posebno saradnjom sa Ambasadom Republike Srbije u Sloveniji, Srpskom pravoslavnom crkvom, srpskim kulturnim društvima i drugim organizacijama.

Za portal Rasejanje.info nastavnica Jelena Stefanović