Početna Kultura Film Tamare Broćić  „Cvat” biće prikazan na  „Euro Connection” u Francuskoj

Film Tamare Broćić  „Cvat” biće prikazan na  „Euro Connection” u Francuskoj

Već nagrađivani projekat kratkometražnog igranog filma „Cvat” rediteljke i scenaristkinje Tamare Broćić i producentkinje Jovane Jovičić, jedan je od 14 odabranih projekata za Euro Connection 2023, koji će biti održan u okviru najprestižnijeg marketa kratkog filma u Evropi, preneo je Filmski centar Srbije. Manifestacija će se održati  od 29. januara do 2. februara sledeće godine u okviru Clermont-Ferrand International Short Film Festival u Francuskoj.

„Projekat filma Cvat prethodno je odabran i za „European Short Pitch 2022/23”, koji je održan krajem tekuće godine, sa finalnim pitchom 9. i 10. februara u okviru Travelling Film festivala u Renu u Francuskoj, a do sada je osvojio nagradu world sales-a Lights On na radionici ShorTS Development & Pitching Training 2022 u okviru Međunarodnog filmskog festivala ShorTS u Italiji, nagradu za najbolji pitch na programu TaborPRO 2022 u okviru Tabor film festivala u Hrvatskoj, nagradu za Best BFM-Short Punch u okviru Balkan film marketa 2022, nagradu za najbolji pitch na Bašta Pitchu u okviru Međunarodnog filmskog festivala Bašta fest i nagradu za najbolji pitch na Pitching Forumu u okviru 15. međunarodnog filmskog festivala Vox Feminae u Zagrebu 2021. godine”, istaknuto je u Filmskom centru Srbije.

Projekat je takođe odabran za jednogodišnji program Film + Production Lab 2022/23 u Rumuniji, a bio je odabran i za učešće na programu Filmer Forge u okviru Međunarodnog festivala kratkometražnog filma In The Place 2022 u Bugarskoj.

Cvat je drama o odrastanju sa elementima fantazije koja prikazuje ranu spoznaju seksualnosti, posredovanu mitologijom. Priča se dešava 2004. i prati dve devojčice, osmogodišnju Saru i desetogodišnju Vesnu, koje u slabo naseljenom selu provode leto prepuštene beskonačnoj dokolici i jedna drugoj. Dok se selo sprema za dolazak Ivanjdana, devojčice posmatraju neobične rituale žena, upijajući ih bez otklona. Vesna uvodi Saru u tajne koje spoznaje kroz uzbudljive fragmente života svoje starije sestre Anice. Kada, špijunirajući je, otkriju da se Anica noću krišom viđa sa misterioznim dečkom iz susednog sela, Sara počinje da sluti da bi on mogao biti vampir…

Tamara Broćić
Foto: H. Petrović

„Mnogo toga bitnog što je imalo inicijacijski značaj, događalo mi se po prvi put u detinjstvu tokom letnjih raspusta na selu – otkrivanje relacija sebe u odnosu na druge, posvećeno istraživanje opsesija, dokolica koja rađa kreativnost i igra kojoj se metodično i studiozno prepuštamo kao da je životni poziv. Deo potrebe da stvorim ovaj film nastao je iz tih sublimiranih ranih sećanja i osećanja, kao i iz ljubavi prema ljudskoj potrebi za pričanjem priča, živeći nerazdvojno od narodnih predanja. Njihovi fantastični elementi ovde su pojačani Sarinom dečijom maštom. Film bi trebalo da prenese uzbuđenje koje postoji kada su razne stvari još uvek nedokučive i otkrivaju se po prvi put”, rekla je rediteljka i scenaristkinja filma Tamara Broćić, a preneo FCS.