Početna Događanja Kolo iz Kopra obeležilo 15 godina postojanja

Kolo iz Kopra obeležilo 15 godina postojanja

Akademsko kulturno-umetničko društvo Kolo iz Kopra u Sloveniji proslavilo je 15 godina postojanja i uspešnog rada. Za tu priliku organizovan je svečani program u gradskom pozorištu u Kopru pod nazivom „Hajd’ u Kolo!”.

U programu su, kako je obavestila dr Vesna Bajić Stojiljković, umetnički rukovodilac društva i organizator ovog događaja, bile obuhvaćene tradicionalne pesme i igre iz različitih područja Srbije, ali i igre i pesme srpskog stanovništva Zapadne Slavonije, koje je, sa izuzetnim uspehom, izvela akademska folklorna i pevačka ženska i muška grupa. „Igre i pesme, prilagođene dečjem uzrastu, izveli su članovi folklornih grupa Kolce i Školarci, dok su Omladinci tehnički veoma spretno izveli igre i pesme iz Bele Palanke iz jugoistočne Srbije”. Program koji je pažljivo osmislila umetnički rukovodilac dr Vesna Bajić Stojiljković, bio je isprepleten kraćim dramskim segmentima na srpskom jeziku, koje su deca mlađeg i starijeg školskog uzrasta pripremali na časovima „Ćirilandije”, škole srpskog jezika, književnosti, tradicije i kulture koja u okviru društva „Kolo” postoji u kontinuitetu od 2009. godine.

Foto: AKUD-a Kolo

„Koreografiju igre iz okoline Beograda prvi put su zajedno izveli akademska i veteranska folklorna grupa, budući da je nakon nje usledila svečana dodela bronzanih, srebrnih i zlatnih Maroltovih znački, koje dodeljuje Javni fond Republike Slovenije za kulturne delatnosti za članove koji su 5, 10 ili 15 godina u folklornoj delatnosti. Posebno upečatljiv bio je završetak koncerta kada su se deci na sceni pridružila deca koja pohađaju Srpsku dopunsku školu i njihove učiteljice Draga David i Jadranka Beti. Svi zajedno otpevali su Leontininu pesmu „Negujmo srpski jezik” i na ovaj način uputili poziv drugoj deci da im se pridruže i uče srpski jezik u svojim školama”, naglasila je dr Vesna Bajić Stojiljković.

Obeležavanje 15. rođendana društva AKUD-a Kolo posetili su brojni gosti i prijatelji društva, među njima predstavnici srpskih i slovenačkih udruženja iz Slovenije i hrvatskog dela Istre, predstavnici gradskih vlasti grada Kopra, sveštenik Srpske pravoslavne crkve iz Kopra i konzul Ambasade Republike Srbije. AKUD Kolo iz Kopra se posebno zahvaljuje dopunskoj školi srpskog jezika u Sloveniji na saradnji u kulturnom programu, sa željom da se zajednička saradnja nastavi u cilju razvoja edukacije dece i mladih na slovenačkoj obali.

Foto: AKUD-a Kolo