Početna In Memoriam Preminuo američki pesnik, esejista i prevodilac srpskog porekla Čarls Simić – dobitnik...

Preminuo američki pesnik, esejista i prevodilac srpskog porekla Čarls Simić – dobitnik Pulicerove nagrade

Američki pesnik, esejista i prevodilac srpskog porekla Čarls Simić, koga smatraju jednim od najvećih svetskih pesnika, preminuo je juče (09. januara)  u 85. godini u Doveru (SAD).

Rođen je kao Dušan Simić 1938. godine u Beogradu, odakle je emigrirao prvo u Pariz, pa godinu dana kasnije  1953. u Sjedinjene Američke Države. Za svoj poetski opus osvojio je brojne međunarodne nagrade, uključujući i Pulicerovu nagradu, kao i nekoliko srpskih i regionalnih književnih nagrada.

Pesme je počeo da piše još u srednjoj školi, kako je rekao da bi se svideo devojkama. Na njegove pesničke početke posebno su uticali američki pesnici Volt Vitmen, Emili Dikinson, Volas Stivens… Bio je jedan od najvećih svetskih pesnika. Najvažnije zbirke Čarlsa Simića su, Haronova kosmologija, Svet se ne završava, za koju je 1990. dobio Pulicerovu nagradu, Šetnja sa crnom mačkom, Venčanje u paklu, Majstor prerušavanja

Najznačajnije knjige eseja su Alhemija sitničarnice, Metafizičar u mraku, Gledaj dugo i netremice i brojne druge. Kao prevodilac Čarls Simić je bio veoma značajan za Srbiju. Prevodio je Vaska Popu, Ivana Lalića, Milorada Pavića, Radmilu Lazić, Novicu Tadića, čime je doprineo popularizaciji srpske književnosti u SAD. Prevodio je i druge pesnike iz regiona a objavio je i jednu antologiju srpske poezije Konj ima šest nogu.

Bio je član Američke akademije za umetnost i književnost od 1995. godine. Bio je profesor na Univerzitetu u Nju Hempširu, gde je predavao američku književnost i kreativno pisanje. Od 2020. godine, bio je član Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat.