Početna Kultura Proslava Savindana srpskim školama u Francuskoj, Sloveniji, Italiji i na Malti

Proslava Savindana srpskim školama u Francuskoj, Sloveniji, Italiji i na Malti

Prema besedi akademika Matije Bećkovića „priča o Svetom Savi najduža priča koju priča srpski narod, a ta priča ne stari niti se umara i sve što pričamo, samo su njena poglavlja”, želja nam je da budete deo priče o „putovoditelju, brigovođi i savesniku srpskog naroda, Svetom Savi Prvom Srpskom”, iz duše dece koja su, iako rođena i odrastaju van zemlje svojih predaka, razumela svetosavsku luču i učvrstila korak na putu svetosavskom, „jer drugog puta i nema”.

Namera nam je da spletom priredbi pod nazivom „Rastao je dečak Rastko” podsetimo da je „najveći hram koji je Sveti Sava podigao – sam njegov narod. Taj hram ozidan je od živog kamenja njegove duhovne dece i nebo je njegov krov i kupola” – gde god ona živela.

Sa osobitim zadovoljstvom vas pozivamo da prisustvujete proslavi školske slave Svetog Save i da svojim prisustvom uveličate Svetosavske dane dopunske nastave na srpskom jeziku Ministarstva prosvete Republike Srbije, istakla je koordinatorka Srpske dopunske škole, Blaženka Trivunčić.

Svetosavske priredbe će u Francuskoj biti realizovane od 21. do 31. januara, sa izuzetkom Vitrola u Marseju, gde će priredba biti upriličena početkom februara, u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom i u skladu sa najavljenim prisustvom Njegovog preosveštenstva vladike zapadnoevropskog Justina.

Plakat za četiri zemlje i program za Pariski region pripremila je sa pozivnicom koordinatorka Blaženka Trivunčić, koja je pozivnicu uputila istočnoj Francuskoj. Očekuje se da će, pored zvanica u Parizu, gosti na priredbama biti i konzulka Anđelka Šimšić iz Strazbura, nastavnica Marija Praizović, predstavnik Kluba Nikola Tesla iz Miluza i učenik Miodrag Bratuljević, unuk osnivača Parohije Svetog Arhangela Mihajla u Miluzu, koja je nedavno obeležila 30-godišnjicu postojanja.

Foto: B. Trivunčić

Proslava Savindana u srpskim školama u Sloveniji

U Ljubljani će đaci dopunske nastave na srpskom jeziku pevati himnu u crkvi 27. janura, a 28. će biti svečana akademija u Parohijskom domu, na kojoj će učestvovati đaci Svetlane Todorović, Maše Vukadinović, Vere Majstorović Hristić, Slavice Radovanović i moji. U toku ovih aktivnosti prodavaćemo obeleživače za knjige koje su deca napravila, a novac ćemo pokloniti crkvi koja će ga dati u humanitarne svrhe.

Jadranka Beti će organizovati zajedničku priredbu učenika iz Velenja i Celja. U Kopru će biti jedna veća priredba, a možda i jedna manja, školska.

Tamara Svrzić će, u Novoj Gorici, obeležiti Svetog Savu u saradnji sa SKD Sloga, na zajedničkoj priredbi. U Postojni će to biti u okviru proslave SPD Nikola Tesla, za učenike iz Postojne i Pivke. U Ajdovščini će spremiti program u učionici. Onlajn grupa imaće priredbu preko Zum platforme. Sve aktivnosti biće realizovane u poslednjoj nedelji januara, i objavljene na školskoj stranici.

Na večernjoj službi u crkvi 27. 1. 2023. učenici koleginice Drage David priključiće se slavi SPC Koper recitacijama i pevanjem himne Sv. Savi. Tog dana u crkvi biće organizovana i izložba radova, kao i prethodne godine. A 28. 1. 2023.  biće održan zajednički ugledni čas grupe učenika pri SPC  sa učenicima OŠ  Mika Antić  iz Beograda vezan za običaje proslavljanja slave kod Srba. Učenici iz Beograda će se priključiti onlajn.

U Mariboru (Dragana Šoškić i Maja Anđelković Šeguljev) će centralna proslava biti u pravoslavnoj crkvi, gde će Srpska dopunska škola u saradnji sa sveštenicima i učenicima koji pohađaju veronauku organizovati priredbu. Radionice Putem svetosavlja biće organizovane  u učionicama. Učenici slikaju portrete slavnih Srba u slobodnoj tehnici i u glinamolu rade otiske likova sa kovanica. Izložba radova biće u holu crkve.

Nevena Stupar će organizovati proslavu Svetog Save u Kranju u KD Brdo, a u Novom Mestu će proslava biti u crkvi.

Željka Karanović Bojanić će organizovati zajedničku priredbu za đake iz Celja i Velenja u prostorijama KUD-a. Učenici iz Vavta Vasi, Trebnja i Krškog će takođe imati zajedničku priredbu u crkvi, a posle toga u sali za proslavu crkvene slave, u dogovoru sa sveštenikom u Novom Mestu.

Za portal Rasejanje.info Jelena Stefanović, rukovodilac aktiva

Proslava Savindana u srpskom školama u Italiji i na Malti

Italija

Arzinjano:  petak, 27. januar 2023.

Vićenca i Basano del Grapa: subota, 28. januar 2023, pre podne

Valdanjo: 28. januar 2023, po podne

Pošto je Sveti Sava i slava zajednice SKZ Sveti Sava iz Valdanja, đački roditelji iz ovog nastavnog mesta su predložili da proslavimo zajedno jer će i prostor u kojem izvodimo nastavu biti zauzet. Priredba bi bila izvedena u zasebnoj svečanoj sali  (u Kastelgombetu, mestu u blizini Valdanja) sa mini-binom, gde smo već nastupali prošle godine  u okviru manifestacije ovog udruženja „Sačuvati od zaborava”, nakon čega bi sledila svečana večera u drugoj sali restorana.

Busolengo, 28. januar 2023.

Recitovanje u crkvi: petak, 27. i nedelja, 29. januar 2023.

Trst: 11. februar 2023.

Pripremila: Jelena Jovanović, rukovodilac aktiva

Malta

Svetosavsku priredbu će organizovati 29. januara nastavnice Maja Marinković i Jelena Jablanov Maksimović sa KUD-om Dukat, čiji ansambl čini većina učenika dopunske nastave na srpskom jeziku.