Početna Događanja Lazar Milkić prvi doplivao do Časnog krsta u okolini Pariza

Lazar Milkić prvi doplivao do Časnog krsta u okolini Pariza

Na verski praznik Bogojavljenje u tradicionalnom plivanju za Časni krst, održanom danas na jezeru Etang de Žonkui, udaljenom 50 kilometara od Pariza uz skoro 50 plivača (47!) prvi je do krsta stigao Lazar Milkić. Lazar je učenik Srpske dopunske škole u Dransiju i folklorni igrač KUD-a Biseri. Kako je istaknuto u Srpskoj školi u Francuskoj, ostvario je, na Bogojavljenje svoju veliku želju i otplivao prvi do časnog krsta. „Posebna mu je radost i čast bila ta što je vladika Justin sa sveštenstvom iz crkava u Parizu i Bondiju uzneo molitvu, blagoslovio bogojavljensko plivanje i časni krst. Sreću su mu poželeli njegovi drugari i učiteljica Slavica Milić na jučerašnjem času u Dransiju u predgrađu Pariza. On je svoje obećanje ispunio. Lazar je vrsni plivač, voli srpski jezik, običaje i kulturu. Piše i čita ćirilicu. Srbija mu je u srcu. Njegova mlađa sestra Lena i brat Luka su u istom razredu i odlični su đaci”, istaknuto je na stranici Srpska škola u Francuskoj.

Uz tradicionalni pozdrav Bog se javi, tradicionalna manifestacija plivanje za časni krst, koja je dobila blagoslov vladike Justina, okupila je i pored velikog štrajka u Parizu veliki broj (preko 500 duša) predstavnika srpske zajednice iz ovog dela Francuske.

Vladika Justin i Lazar Milkić

Bogojavljensko plivanje kao i prethodnih godina je organizovao Aleksandar Vasiljević sa svojim saradnicima, Bojanom  Pavlovićem, Nebojškom i Nenadom Antićem, Sašom Stoićevićem i Stefanon Radosavljević. On je obezbedio Časni krst, koji je darivala Biljana Radosavljević sa članovima svoje porodice. Na Krstovdan, vladika Justin je osveštao bogojavljenski Časni krst.

Pored molitve na jezeru vladika Justin je kratko besedio o ovom velikom prazniku uz prisustvo sveštenstva srpskih crkava u Parizu sa okolinom (ocima Slavišom, Željkom i đakonima Nikolom i Nenadom).
Za prisutne, organizatori su pripremili ručak i tom prilikom su se od srca zahvalili svojim darodavcima bajkerima udruženja Knez Lazar, ugostiteljima Balkan express, Caričin grad, Lepa pesma, Markov konak, Chez Vesna, Chez Milence i Vesna Korica, kao i mnobobrojnim pojedincima. Takođe velika zahvalnost je upućena Darku za održavanje reda i mladima iz udruženja Biseri, Mladost i Izvor koji su došli obučeni u srpske nošnje.

Foto: arhiva A. Vasiljević

Veselje je tokom ručka nastavljeno uz trubače. Među mnogobrojnima koji su došli da zajedno obeleže ovaj tradicionalni srpski praznik bili su prisutni predstavnici Ambasade Srbije u Parizu, uprava Saveza Srba Francuske na čelu sa predsednicom Đurom Ćetkovićem, nastavnice Srpske dopunske škole i koordinatorka Blaženka Trivunčić, predstavnici mnogih udruženja iz Pariza i okoline, predstavnici medija.

Uz divno druženje i lepu manifestaciju proslavljen je veliki hrišćanski praznik Bogojavljanje, uz želju da se i naredne godine sretnu na istom mestu, u dobrom zdravlju i raspoloženju, kao i u većem broju.