Početna Informacije U Beču osnovan Eparhijski duhovno-obrazovni centar za crkvenu muziku Dimitrije I. Stefanović

U Beču osnovan Eparhijski duhovno-obrazovni centar za crkvenu muziku Dimitrije I. Stefanović

U čast akademika Dimitrija Stefanovića, Eparhijski centar austrijsko-švajcarske  eparhije osnovao je prvog dana ove godine Eparhijski duhovno-obrazovni centar za crkvenu muziku Dimitrije I. Stefanović.  Blagoslov je stigao od episkopa Andreja a duhovno obrazovni centar za crkvenu muziku je osnovan zbog same potrebe razvoja kvaliteta horskog i pevničkog izvođenja bogosluženja kao i napretka, očuvanja i popularizacije srpske crkvene muzike i kulture.

Eparhijski duhovno-obrazovni centar za crkvenu muziku Dimitrije I. Stefanović započeće rad na istraživanju i restauraciji duhovne muzike, organizovanju međunarodnih susreta pevača i dirigenata, kreiranju i održavanju intenzivnih kurseva, koncerata, festivala i drugih kulturnih manifestacija. Centar je osnovan u cilju ujedinjavanja dosadašnjih pojedinačnih napora i pružanju organizacione, finansijske i informacione potpore neophodne za opstanak srpskog identiteta i kulturnog nasleđa na prostorima Eparhije austrijsko-švajcarske, preneo je eparhijski sajt.

Za ovu godinu, članovi organizacionog tima Centra sastavljen od dirigenata eparhije, saradnika i entuzijasta pripremili su sledeće projekte: susret crkvenih muzičara iz Srbije i dijaspore;  intenzivne horske i pevničke radionice; onlajn školu pojanja; dečju letnju muzičku školu; gostovanje hora iz Srbije;  duhovna predavanja kao izdavanje pevničkih notnih zbornika.

Kao prvi događaj koji će se odvijati u organizaciji Eparhijsko duhovno-obrazovnog centra za crkvenu muziku, organizatori su najavili IV Susret crkvenih muzičara dijaspore i matice. Susreti će biti u Beču u periodu od 16 – 19. februara.

 Iz veoma bogatog programa pripremljenog za ovu godinu organizatori su izdvojili: – 4 radionice (horsku, pevničku, radionicu vokalne tehnike i radionicu za dirigovanje); seriju predavanja na temu „Liturgijski tekst, njegovo značenje i tumačenje“ kao i razgovore i razmenu znanja i iskustava.

Učesnici će takođe imati priliku da budu deo svečanog otvaranja Centra u subotu, 18. februara. Zainteresovani mogu dobiti prijavni formular putem mejla: info.susreti.bec@gmail.com