Početna Događanja Svečana proslava Svetog Save u Sabornom hramu u Parizu

Svečana proslava Svetog Save u Sabornom hramu u Parizu

U Sabornom hramu u Parizu, na praznik Svetog Save, proslavljen je Savindan i parohijska slava. Bogosluživao je mitropolit evropski Pimen iz Ohridske arhiepiskopije – Makedonska pravoslavna crkva, uz sasluživanje episkopa zapadnoevropskog Justina, i sveštenstva Mitropolije evropske OA – Makedonske pravoslavne crkve i sveštenstva Eparhije zapadnoevropske Srpske pravoslavne crkve, a uz prisustvo visokih zvanica: Nataše Marić, ambasadorke republike Srbije u Parizu, Bojane Kondić Panić, ambasadorke Bosne i Hercegovine u Parizu, pukovnika Dejana Milisavljevića, vojnog ataše vojske Srbije u Parizu i mnoštva vernog naroda.

Praznik posvećen najvećem Srbinu svih vremena, Svetom Savi, okupio je, iako je bio radni dan veliki broj vernog srpskog naroda u francuskoj prestonici. Nako svete liturgije osvećeni su slavski darovi i prerezan slavski kolač ovogodišnje kume slave Vojislave Bosanac.

Foto: Crkva svetog Save

Mitropolit Pimen je u svojoj besedi istakao: da trebamo sledovati primeru Svetog oca našeg Save čija je možda i najvažnija i najsvetija dužnost bila da pomiri zavađenu braću, tim njegovim primerom poučeni treba i naša prva misao da bude mir među braćom i želja za izmirenjem zavađenih. Zahvalio se vladici Justinu na pozivu i izrazio želju da se i u budućnosti na isti način svi zajedno okupljamo. Episkop Justin se sa druge strane zahvalio na dolasku dodajući da dva naša bratska naroda, srpski i makedonski, treba da idu ruku po ruku i da se svi zajedno čuvamo i čuvamo pravoslavlje.

Episkop Justin je potom odlikovao ordenom Svetog kralja Milutina, Dragana Jakoviljevića iz Pariza. Po preporuci vladike, patrijarh srpski Porfirije dodelio je orden Jakovljeviću, za izuzetan doprinos u obnovi sabornog hrama Svetog Save u Parizu. Učenici srpske dopunske škole recitovali su pesme posvećene Svetome Savi, a potom su bili nagrađeni paketićima, koji su dar parohije.

Nakon liturgije organizovana je svečana trpeza ljubavi zahvaljujući trudu ovogodišnje kume slave Vojislave Bosanac i svih koji su učestvovali u organizaciji.