Početna Događanja Patrijarh Porfirije služio u Njujorku, prisustvovao akademiji i stigao u Čikago

Patrijarh Porfirije služio u Njujorku, prisustvovao akademiji i stigao u Čikago

Patrijarh srpski Porfirije služio je, na Savindan svetu liturgiju u Srpskom klubu u Njujorku. Sasluživali su episkop kanadski Mitrofan, protojereji-stavrofori Velibor Džomić i Živojin Jakovljević, protonamesnik Milan Dragović, kao i protođakon Dragan Radić.  „Radujemo se danas, jer se raduje čitav naš rod srpski gde god da živi. Hramovi u slavu Svetog Save podignuti su od Vankuvera do Novog Zelanda. Na svakom kontinentu danas se slavi Sveti Sava, najpre kod njegovih duhovnih potomaka, njegove dece koja su ponikla u svetosavskoj kolevci, ali slavi se i kod svih pravoslavnih ljudi, jer Sveti Sava jeste svetitelj Božji”, rekao je patrijarh u svojoj besedi. 

„Svi mi znamo dobro Svetog Savu, sve znamo o njemu: i da je bio veliki diplomata, i da je bio carskog roda, i da je bio graditelj. Znamo da je vodio brigu i o spoljašnjem uređenju svog naroda, ali isto tako vodio je brigu o duhovnom stanju i duhovnom zdravlju svog naroda. Sve ono što je dobro u našem narodu – dobro je od Svetog Save. Zato je naš narod, u svemu gde jeste i što jeste, video pečat Svetog Save. Gde god je koračao video je Savine vrhove, Savine izvore… U svemu je naš narod video Svetog Savu. Otuda, gde god da smo, mogli bismo reći da se u imenu Svetog Save sadrži naše ime i prezime. Ono što je Sveti Sava – to smo mi. Mi želimo i hoćemo da idemo njegovim stopama, njegovim putevima, jer je iznad svega i pre svega bio Hristov čovek. Mirio je ljude koji su zavađeni, mirio je i svoju braću. Učio ih praštanju i ljubavi. Učio ih da se bore protiv zlopamćenja. Važno je, braćo i sestre, da i mi ovde u Americi, u Njujorku, to znamo. Od tvrdoglavosti nema ništa! Od sujete i gordosti, od samoljubivosti i upornosti u tome da smo mi jedini u pravu – nema ništa!”, poručio je patrijarh.

Sa službe na Savindan
Foto: SPC

Juče u subotu patrijarh je takođe služio u Srpskom klubu u Njujorku gde se  privremeno održavaju bogosluženja jer je crkva Svetog Save teško oštećena u požaru na Vaskrs 2016. godine. Nakon službe održana je Svetosavska akademija. Patrijarh Porfirije je prelomio slavski kolač sa najmlađim članovima srpske crkvene zajednice u Njujorku, koji su izveli i bogat kulturno-umetnički program, a nakon toga ih je  obradovao svetosavskim paketićima.
Danas je patrijarh Porfirije stigao u Čikago. Na aerodromu u Čikagu patrijarha je sa pratnjom (koju čine episkop kanadski Mitrofan, protojerej-stavrofor Velibor Džomić i protođakon Dragan Radić), dočekao je episkop novogračaničko-srednjezapadnoamerički Longin sa sveštenstvom, monaštvom i vernim narodom. Narednih dana patrijarh Porfirije će posetiti Pravoslavni bogoslovski fakultet Svetog Save u Libertivilu kod Čikaga, gde će održati više sastanaka sa dekanom, upravom, nastavnicima i studentima jedine visokoškolske ustanove SPC na severnoameričkom kontinentu, a prisustvovaće i svečanoj proslavi Svetog Save u organizaciji nastavnika i studenata tog fakulteta. Planiran je i susret sa nadležnim episkopima SPC na prostoru Severne, Srednje i Južne Amerike u manastiru Novoj Gračanici na Trećem jezeru, navedeno je SPC. U poseti u Americi patrijarh će biti do 4. februara. 2023.

Sa dočeka na aerodromu u Čikagu
Foto: SPC