Početna Događanja Na Savindan u Beču promovisana knjiga „Grinhorn-Došljak” Radmile Satarić

Na Savindan u Beču promovisana knjiga „Grinhorn-Došljak” Radmile Satarić

ASKD Vilhelmina Mina Karadžić na Savindan u Beču, u prostorijama Zajednice srpskih klubova, organizovalo je promociju knjige „Grinhorn-Došljak”, autorke Radmile Satarić, u izdanju izdavačke kuće Prometej iz Novog Sada. Prisutne je u ime ZSK pozdravio Luka Marković, predsednik, čestitajući srpsku slavu Sveto0g S0avu.

O značaju praznika i spomen na velikog srpskog prosvetitelja i zaštitnika školstva, oca srpske državnosti, vrlo inspirativno je govorila predsednica ASKD Vilhelmina Mina Karadžić, Svetlana Matić. Podvukla je da je Sveti Sava prvi arhiepiskop Srpske pravoslavne crkve i utemeljivač srednjovekovne srpske književnosti, zakonodavstva i diplomatije. Prisutne je prof. Matić upoznala o biografiji Radmile Satarić i njenom dosadašnjem, plodonosnom radu, na polju kulturnih aktivnosti. Predstavljanje ove dragocene knjige o Mihajlu Pupinu, bilo je interaktivnog karaktera, što je izazvalo posebno zadovoljstvo prisutnih.

Foto: D. Borisavljević

Delove iz knjige, čitao je sin autorkin Stefan Satarić, master elektrotehnike i energetike. U njenoj pratnji, bio je i suprug dr Mirko Satarić, koji je jedan deo svoje profesionalne karijere, radio kao gostujući profesor na univerzitetu Alberta u Edmontonu u Kanadi, što je ostavilo utisak jedne skladne i uspešne porodice.

Autorku je u pisanju ovog dela, inspirisala autobiografija Mihajla Pupina „Sa pašnjaka do naučenjaka”, za koju je, ovaj vanvremenski naučnik, dobio Pulicerovu nagradu. Na Mihajla Idvorskog Pupina je veliki uticaj imala njegova majka Olimpijada, koja mu je od malih nogu, usadila veru u sebe i ljubav prema ljudima, književnosti, srpskoj istoriji i kulturi. Primećuje se da motiv majke, prožima sva poglavlja u knjizi. Na zidovima Mihajlove sobe, nalazile su se, između ostalih, slike Kneza Lazara, Karađorđa i Svetog Save. Uporni Pupin, nadahnut svetosavljem, krči nepoznat put kroz život iz Idvora, pa do Amerike, gde je iznedrio više od 30 patenata. Ljubav prema likovnoj umetnosti, produbljuje poznanstvom sa Urošem Predićem i Pajom Jovanovićem, koji ga je portretisao. Ovo izuzetno vredno umetničko delo se danas čuva u Narodnom muzeju u Beogradu. Recenzent prof. Mirjana Strajnić, ističe da je u delu prisutna multikulturalnost, kao stvaralački postupak, a da je autorka odličan narator, što je i ove večeri potvrdila.

Radmila Satarić naglasila je da su dobri ljudi kao zvezde. O sebi kaže da je ona umetnica života. Zahvalila se domaćinima na gostoprimstvu i posebno istakla odličan dosadašnji rad Svetlane Matić i Društva na čijem je čelu, na polju očuvanja srpskog jezičkog i kulturnog identiteta. Pesmu „Rastko” Vojislava Ilića, govorila je književnica Desa Burazor Aslanidu, gošća iz Štutgarta. Ovaj književni susret, kao i mnoge prethodne, svojim fotografskim aparatom, zabeležio je Dušan Borisavljević. Gošća iz Novog Sada je biblioteci Mina Karadžić poklonila svoja autorska dela „Lepa Petra” i „Savršen šut.” Prof. Svetlana Matić je Radmili Satarić uzvratila poklon, darujući svoje književno ostvarenje „Pozdrav Milici Stojadinović Srpkinji.”

Za portal Rasejanje.info Svetlana Matić