Početna Događanja Savindan obeležen u Srpskoj dopunskoj školi u Bazelu

Savindan obeležen u Srpskoj dopunskoj školi u Bazelu

Đaci tri grupe iz Bazela učiteljice Andrijane Adamović obeležili su tradicionalno školsku slavu Svetog Savu u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Bazelu. Dopunska nastava na srpskom jeziku u organizaciji Ministarstva prosvete Republike Srbije tradicionalno organizuje proslavu školske slave zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom, pa je tako bilo i ove godine. Posle dve godine koje su provedene u pandemiji i sa ograničenim brojem ljudi na većim okupljanjima, konačno je mogao da se proslavi, onako kako i dolikuje, ovaj praznik važan i za srpsku školu i za crkvu.

Foto: arhiva A. Adamović

Vikend pre Savindana uvek je rezervisan za zajedničku proslavu u crkvi. Tako je i ovog puta 22. januara obeležen praznik u srpskoj pravoslavnoj crkvi u Bazelu. Otac Milutin Nikolić uvek izlazi u susret i zajedno sa učiteljicama Dopunske nastave na srpskom jeziku organizuje Svetosavsku priredbu. Posle liturgije, učenici Dopunske nastave na srpskom jeziku, kao i prisutna deca, otpevali su zajedno Himnu Svetom Savi, recitovali pesmice o životu i značaju najvažnijeg srpskog sveca i prosvetitelja i čitali delove iz knjige „Bukvar ponašanja u crvi” Dušanke Bojičić. Na taj način spojili su ono što rade na nastavi na srpskom jeziku i osnovne pojmove vezane za našu pravoslavnu tradiciju koju nam je utemeljio upravo Sveti Sava. Na kraju su otpevali pesmu „Mileševski anđeli”. Voditeljke programa bile su Sara Gajić i Sara Pavlović.

Atmosfera je bila svečana i vesela. Deca se uvek raduju ovom prazniku jer ih u crkvi čekaju paketići sa slatkišima  kojima ih daruje otac Milutin i Srpska pravoslavna crkva. Druženje je nastavljeno u crkvi uz slavsko posluženje. Svi su uživali u priči i u prijatnoj atmosferi ostalo se još dugo.