Početna Događanja Patrijarh Porfirije služio u Sabornoj crkvi Svetog Save u Milvokiju u SAD

Patrijarh Porfirije služio u Sabornoj crkvi Svetog Save u Milvokiju u SAD

Po dolasku za Čikago patrijarh srpski Porfirije, koji se nalazi u radnoj poseti SAD nastavio je da svojom misijom, službama i druženjem sa vernim narodom.

Juče je bogoslužio svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornoj crkvi Svetog Save u Milvokiju. „Hram je pun. I pored snežnih padavina srpski narod je u velikom broju došao da dočeka svog patrijarha kako bi se zajedno sa njim pomolio bogu. Proslavljena je 110. godišnjica osnivanja Crkveno-školske opštine Svetog Save, prvog Arhiepiskopa srpskog. Hrabro svedočeći istrajnost pravoslavne vere i povezanost sa svojim precima, znamenita srpska imigrantska zajednica u Milvokiju uspela je podigne velelepni Saborni hram Svetog Save, koji predstavlja najviši razvoj srpskog pravoslavnog oblika klasične vizantijske arhitekture u Sjedinjenim Državama. Njegovi mozaici u prostoru oltara su replike najlepših mozaika crkve Svetog Đorđa na Oplencu. Kroz brojne organizacije parohija nastavlja da poštuje i neguje svetu pravoslavnu veru, srpsku kulturu i tradiciju predaka. Srpska omladina  u Milvokiju okuplja se u Pravoslavnoj školi Sveti Sava, Horu Stevan Šijački, Ansamblu narodnih igara Šumadija, Fudbalskom klubu Ujedinjeni Srbi, Kolu srpskih sestara…” istaknuto je na stranici SPC.

Patrijarhu su sasluživali episkopi kanadski Mitrofan i novogračaničko-srednjezapadnoamerički Longin sa mnogobrojnim sveštenstvom i monaštvom, u molitvenom prisustvu Visokopreosvećenog Arhiepiskopa čikaškog Petra iz Ruske Pravoslavne Zagranične Crkve.

„Dolazak patrijarha srpskog Porfirija uliva nam hrabrost i daje snagu da ostanemo i opstanemo na putu Svetog Save iako smo daleko od zemlje otaca naših”, istakao je vladika Longin.

U pozdravnoj besedi episkop Longin je podsetio na istorijat parohije Svetog Save u Milvokiju. Zahvalivši se patrijarhu na dolasku vladika je naglasio: „Vaš dolazak nama mnogo znači, uliva nam hrabrost i daje snagu da ostanemo i opstanemo na putu Svetog Save iako smo daleko od zemlje otaca naših. Ova parohija, jedinstvena i vrlo značajna za našu crkvu u Americi, jeste jedna od najuređenijih u našoj eparhiji. Nju ukrašava ne samo ovako lep mozaik hrama, već pre svega duše ljudi koji ovde žive, a posebno ove naše dece koja idu ovde u nedeljnu školu, ali i u školu parohijalnu koja ovde gotovo tri decenije postoji i radi. Oni su naše najveće bogatstvo. Oni su i naša sadašnjost, ali i budućnost ove crkve. Parohija Svetog Save uvek je učestvovala među prvima kada je trebalo pomoći naš narod u otadžbini. Uvek su žurili da se prvi odazovu. Sve radosti našeg naroda u matici Srbiji i širom svih srpskih zemalja bile su radosti našeg naroda ovde, ali i sve žalosti i svaku tugu i bol delili smo sa našom crkvom u otadžbini”.

Čestitajući značajnu godišnjicu vernom narodu Crkveno-školske opštine Svetog Save u Milvokiju, patrijarh je dodao da je „radost neizmerna, jer znam da ništa nije slučajno kako u životu pojedinca tako i u životu jedne zajednice. Znam i da sve što se dešava u nama i oko nas jeste izraz ljubavi božje. Gospod je hteo da danas proslavimo Svetog Savu ovde, u zaista predivnom hramu koji je njemu posvećen, a još više u zajednici sa ovim predivnim ikonama božjim, ljudima, braćom i sestrama iz istog roda, a što je još važnije iz iste crkve, sa ljudima koji su porod i deca Svetog Save”.

Patrijarh srpski Porfirije je govorio o životu Svetoga Svega i njegovim delima, značenju crkve… On je pohvalio Srbe u ovoj parohiji. „Vi ste to ovde dokazali gradeći ovaj hram, misionareći i svedočeći Jevanđelje Hristovo tako da i drugi prepoznaju Njegovu lepotu i vrednost. Stoga je važno što su ovde sa nama i deca. Znajte, ako im budete davali pravoslavnu veru i Jevanđenje Hristovo, uvek će sačuvati i svaku drugu vrstu svoga identiteta. Ako ih budete učili da samo budu Srbi, a ne budu li znali Jevanđelje Hristovo, pre ili kasnije će zaboraviti na svoj identitet i na svoje poreklo, a neretko oni koji su zaboravili na veru zaborave i na svoje roditelje. Vi ste ovde u rasejanju, ali otadžbina je i tamo gde smo ono što jesmo. Otadžbina je i ovde, zbog toga što je ovde i Sveti Sava, a gde je on, tu  je naš otac, tu je naša otadžbina, tu je naš dom. I dokle god jesmo svetosavci, tj. pravoslavni hrišćani, dotle će svaka tačka zemljine kugle biti naša otadžbina. Otuda ste i vi, braćo i sestre, ovde svoji na svome. Ovde ste sa Svetim Savom i on je sa vama, pa stoga možete bez problema da se integrišete u ovu zemlju, koja je zemlja mogućnosti, otvorena za ljude koji hoće da se trude i da rade, koji hoće da rade na sebi, a u isto vreme da se ne osećate da ste izgubljeni i da ste odustali od sebe, već naprotiv, da sve ono što vam ova zemlja pruža i vi Svetim Savom, svojom pravoslavnom verom, svojim identitetom i sobom obogaćujete”, naglasio je patrijarh Porfirije.

Foto: arhiva SPC